Tornaveu
Tordera acull la XIV Fira del Món Geganter

Punt de trobada i d’intercanvi de la cultura gegantera, la Fira del Món Geganter, nascuda l’any 2007 de la mà de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, és un espai de connexió entre colles i entitats, artesans, constructors, luthiers, llibreters, músics i empreses relacionats amb aquest món. Però també un espai d’intercanvi de coneixements i experiències a través de xerrades, debats, tallers i formació, jocs i tallers infantils, concerts, mostres de balls, etc.

Després d’una edició més curta forçada per la pandèmia l’estiu del 2021, la Fira torna en el seu format tradicional el cap de setmana del 9 i 10 d’abril a Tordera. La XIV edició començarà amb una passejada de la imatgeria de Tordera i de l’Agrupació de Colles, que donarà pas a la inauguració de l’espai firal, que es podrà visitar durant tot el dia, i d’un taller de repertori per a gralla amb Felip Morales.

També hi haurà un taller de tècniques i balls de gegants, amb una introducció al món geganter per conèixer la tradició dels gegants, la música que els acompanya i la seva evolució. Es tractaran les tècniques de portar gegants, per aprendre i millorar com portar un gegant, evitant riscos. També es practicaran les diferents tècniques per potenciar el ball de gegants.

La conferència «La cultura popular, la infància i el carrer», a càrrec de Marta Contijoch, pararà atenció als canvis en el paper de la canalla en la cultura popular al nostre país, entenent que la participació dels més petits, que escenificava el barri en tant que comunitat i oferiria l’oportunitat d’expressar i compartir la importància de les colles d’infants com a instruments clau de socialització, ha fet un canvi rellevant.

També hi ha activitats per a infants, com ara una classe per aprendre ritmes per acompanyar les gralles a les passejades de gegants, practicant la postura i la posició correcta per a tocar el tabal. Contes de gegants pels més petits, amb Assumpta Mercader, o el final del joc de la Fira. Hi haurà tobogans gegants, taller per pintar gegants, decoració d’una xapa dels gegants de Tordera i de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i fanalets per acompanyar els gegants a l’espectacle.

A la nit hi haurà sopar popular i una passejada nocturna de gegants, que clourà amb l’espectacle Viatge a l’infern de Pere Porter.

Diumenge arrencarà amb un esmorzar popular i una plantada de gegants. Després es presentaran noves figures: el capgròs Mingu Umbert, constructor, serà l’encarregat de presentar a la gran família gegantera catalana, totes les figures que s’han estrenat des de la passada edició de la fira. I el capgròs Mingu Umbert també presentarà els gegantons i capgrossos que han elaborat les escoles de Tordera que han participat en el projecte escolar Junts som gegants.

Després hi haurà balls protocol·laris i es proclamarà la Fira del Món Geganter 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa