Tornaveu
Romania acollirà una mostra de la tradició gegantera de Catalunya

El Capgròs Folk, com a ambaixador de la cultura popular a tot el món; els Gegants de Parets del Vallès, de Lloret de Mar, Els Veguers de Montblanc i Lleida, així com els grallers de la Colla gegantera de Caldes de Malavella, tenen una cita europea aquest mes de juny. Tenen ni més ni menys que la missió de representar la tradició gegantera catalana per a Europa. De l’1 al 4 de juny, estan citats a la ciutat de Timisoara (Romania), en el marc de la capitalitat europea de la cultura que exerceix durant el 2023. Allà hi haurà diverses actuacions, cercaviles i mostres de ball de la mà d’Adifolk amb la col·laboració de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. De fet, no serà la primera vegada que aquesta ciutat romanesa acull una mostra de la cultura catalana, perquè l’any 2014 Adifolk va organitzar a Timisoara el 27è Aplec Internacional de la cultura catalana.

Participants de la mostra

Els Gegants de Parets del Vallès: Les dues figures són l’eix principal de la llegenda de la Pedra del Diable que s’escenifica a Parets del Vallès per la festa major d’estiu l’últim dissabte de juliol. En aquesta festa a més hi participa en Llucifer, el Gall de Parets, en Bitru de Parets (Bèstia de foc) i la Colla de Diables de Parets del Vallès.

Gegants de Lloret de Mar: El Capità Parés, la Blanca Aurora i Constantí Ribalaigua, són els gegants indians de Lloret de Mar. Una població al sud de la Costa Brava, coneguda per la gran acollida del turisme internacional, és un punt de trobada de diferents cultures i tradicions.
Aquests tres gegants van ser presentats el 16 de juny de 2013, durant la celebració de la XX edició de la Vila Gegantera Gironina celebrada a Lloret de Mar. Tots tres representen personatges que havien existit anys enrere i que havien estat vinculats a la població.

Gegants de les Garrigues: L’any 1992 el Grup Cultural Garrigues de la ciutat de Lleida presenta els seus gegants, Anastasi i Blanca. El Gegant, ANASTASI, du el nom del patró de la ciutat de Lleida. La figura representa un Rei, creat pel taller La Xamba de Lleida i el vestuari per l’agrupació de dones. La Geganta, BLANCA, du el seu nom en honor al Patronat de la ciutat de Lleida. La figura representa una Reina i, per tant, fan parella i són els gegants titulars del conjunt format també per La Padrina Pepa i l’Armat de Lleida.

Gegants els Veguers de Montblanc: Representen els primers Veguers de Montblanc, fundadors de la Vila l’any 1.163, Pere Berenguer de Vilafranca i la seva esposa Arsenda, essent un clar exponent del passat medieval de Montblanc. Van acompanyats sempre de l’hereu de la família, en
Bertran de Vilafranca. Els seus padrins són els Gegants de la Ciutat de Barcelona “El Rei Jaume I i Violant d’Hongria”. El Gegantó reprodueix la imatge d’un dels fills que van tenir els Veguers de Montblanc, conegut amb el nom de Bertran de Vilafranca. Els seus padrins són els Gegants de Vilafranca de Conflent.

Grallers de Caldes de Malavella: Aquesta formació de la població gironina de Caldes de Malavella acompanyarà musicalment als gegants participants en aquesta mostra a Timisoara, en motiu de la “Capital Europea de la Cultura 2023”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa