Tornaveu
Reus, capital mundial dels gegants

Talment les cinc parelles de gegants continentals de Reus haguessin demanat companyia, la capital del Baix Camp acollirà, entre el 12 i el 15 d’octubre, el primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva “Món Gegant“. Organitzada per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i l’Ajuntament de Reus, aquesta iniciativa trenca un parèntesi de 18 anys sense que el col·lectiu geganter se cités en un fòrum internacional. La programació de les quatre jornades (veure imatge adjunta) s’ha concebuda per satisfer tots els públics: acadèmics especialitzats, gent que desitgi aprendre de manera amena què és el fet geganter, i persones que senzillament vulgui gaudir dels balls de les cercaviles o les plantades de figures.

Jan Grau recorda com a molt positives les anteriors experiències celebrades a París (1990) i Ath (Bèlgica, 1999). El coordinador del congrés apunta: “Atesa la gran importància que els gegants catalans juguen en l’escenari internacional, havíem d’acollir un Congrés Internacional que sigui capaç de descobrir les diferents realitats en l’àmbit d’estudi”. Per escollir els ponents que protagonitzaran les jornades s’han tingut present criteris de nivell acadèmic i representació territorial. Les ponències tindràn lloc entre el 12 i 14 d’octubre a l’Auditori Sala Santa Llúcia (Ravla de Robuster, 34)

Conscients de les singularitats de les colles geganteres arreu del món, el congrés no consensuarà conclusions teòriques. “No podem plantejar solucions concretes per indrets geogràfics molt dispars. El material de construcció dels gegants, per exemple, no pot ser el mateix en països secs que en els plujosos”, explica Grau. Aquesta realitat, tanmateix, no oculta una voluntat molt decidida per buscar sinergies entre diferents colles. Per tal que perduri la reflexió entorn el fet geganter a escala mundial, les ponències del Congrés Internacional seran transcrites i publicades en un recull.

Millorar el coneixement mutu entre elles es perfila, doncs, com la màxima prioritat de les jornades. El gran ventall de procedències dels ponents (Catalunya, Illes Balears, País València, Madrid, Àustria, Valònia, Flandes, Itàlia, França, Holanda, Canadà, Portugal, Japó, i Estats Units) garanteix aquest propòsit. Uns contactes especialment beneficiosos per les colles de geganters catalanes, que trobaran en el congrés un aparador únic per conèixer realitats molt diferents, però també aquell mirall on poder-se projectar més enllà del Principat.

Malgrat la profunda expectació que les ponències genera, la programació del congrés transcendirà àmpliament l’àmbit teòric. Mantenint l’ànim d’estrènyer llaços, es presentarà l’exposició Els gegants del món i es projectarà l’audiovisual El fet geganter, patrimoni cultural mundial. Dues activitats encaminades a copsar les semblances i diferències del món geganter arreu del món, i més especialment en les latituds europees.La clausura del congrés deixarà pas a la celebració de la Trobada Internacional de Gegants, que permetrà veure desfilar les colles internacionals pel nucli històric de Reus.

Emmarcat en la Capitalitat de la Cultura Catalana Reus 2017, el primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva esdevindrà l’epicentre geganter a escala mundial.

Com a document adjunt hi trobareu totes les conferències detallades.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: pol a octubre 04, 2017 | 16:09
    pol octubre 04, 2017 | 16:09
    Falten les colles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa