Mai s’havia organitzat una trobada que versés sobre els balls de gegants i àguiles. La cinquena edició del Congrés d’Imatgeria Festiva País Gegant, celebrada a Badalona i organitzada per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, ho ha fet amb uns resultats molt positius. Una jornada que ha servit per repassar les diferents tipologies de ball i músiques de gegants, així com l’evolució que han experimentat els darrers trenta-cinc anys. Jan Grau, tècnic de cultura popular de la Generalitat de Catalunya, considera que ha permès visualitzar el creixement exponencial de l’activitat gegantera: “a principis dels anys 80, a Catalunya només hi havia 30 balls de gegants; actualment, segons les dades del cens que l’Agrupació de Colles Geganteres està actualitzant, estem apropant-nos al mig miler”.
En aquest sentit, País Gegant ha donat una nova empenta a la catalogació dels balls de gegants impulsada per l’ACGC. Fins a la publicació d’aquest article, els vint investigadors que treballen en aquesta empresa han aconseguit recollir més 450 balls. En aquest enllaç, podeu consultar el nom dels balls i les peces que es dansen a Catalunya, juntament amb informació sobre l’autoria de la coreografia i altres dades d’interès. Mitjançant aquest document, tots els geganters catalans podran consultar si els seus balls estan degudament registrats, i si és el cas, esmenar-ne l’absència a través del correu [email protected].
Més de la meitat de colles geganteres no gaudeixen d’una coreografia pròpia. Registrant tots els balls existents, els geganters catalans volen esperonar les colles que no disposen d’una peça o coreografia pròpies. Amador Codina, president de l’ACGC, recorda que la federació ofereix el seu cos de monitors a totes les colles associades que ho desitgin: “l’elaboració d’una coreografia exigeix una feina prèvia. Un esforç que aporta un valor afegit al ball i que enforteix els lligams entre els membres de la colla”, destaca. La creació de nous balls geganters s’impulsa com una oportunitat per millorar l’autoestima dels geganters i estrènyer els lligams que mantenen amb els seus pobles i barris.