Tornaveu
Montblanc reunirà 400 geganters a la XXII Trobada de Sant Maties

Tot i que Montblanc és coneguda arreu de Catalunya per la celebració de la llegenda de Sant Jordi, el patró català fou substituït per Sant Maties l’any 1687 com a protector de la vila ducal. D’aquesta manera, l’actual capital de la Conca de Barberà volgué agrair que els hagués alliberat d’una terrible plaga de llagostes. 330 anys més tard, els montblanquins segueixen homenatjant Sant Maties, i rendint-li tribut.

Dissabte 6 de maig, com a aperitiu de les XXII Festes de Sant Maties, el claustre de Sant Francesc va acollir la presentació de la restauració de quatre figures montblanquines: el Drac, i l’Àguila, l’Aligot i el Drac Petit. Aleix Vall, restaurador de les peces, va alertar les dues primeres no havien estat intervingudes des de la seva recuperació l’any 1981, i en conseqüència estaven força malmeses. Amb aquesta actuació, Montblanc segueix ampliant la imatgeria festiva que presideix les celebracions locals. En els darrers anys, la vila medieval ha presentat una cucafera, una mulasseta, i un espectacular drac de Sant Jordi gegant.

El corpus central de les Festes de Sant Maties, que tindran lloc entre el 12 i 14 de maig, trobarà en les expressions de cultura popular el plat més fort dels festejos: balls de bastons, sardanes, danses, puntaires, bandes, castells… i sobretot imatgeria i gegants. Diumenge 14, la XXII Trobada de Gegants i Bestiari de Sant Maties reunirà 400 geganters a la Muralla de Sant Francesc (11:30h). Allí es citaran les divuit colles participants per iniciar una cercavila que recorrerà el nucli antic de la vila. La Plaça Major montblanquina albergarà el lluïment dels grups de gegants i bestiari, el lliurament de records per part de les autoritats i el retorn (també en format cercavila) a la Plaça de Sant Francesc.

Podeu consultar la programació de les XXII Festes de Sant Maties seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa