Tornaveu
Les Vitxetes, les gegantes que van a la moda

Podríem considerar la Vitxeta de Reus com la geganta més presumida de totes! I en què ens basem per dir-ho? Doncs són uns quants els vestits, joies i pentinats que ha lluït la figura femenina mentre que el seu company, el Vitxet, sempre ha dut un estil molt continuista.

Tradicionalment les Vitxetes (així és com vull anomenar a les Gegantes catalanes que, d’alguna manera, segueixen la moda ja sigui amb vestits, complements o pentinats) han estat en el centre d’atenció i reflex de la societat. Tradicionalment, en l’època vuitcentista i noucentista, mentre el gegant anava de medieval, ella lluïa un vestit d’acord amb els temps que corrien. Barcelona, Terrassa, Monistrol, Capellades, Badalona, Montblanc, Igualada, Tivissa… Són, i han estat, exemples d’aquests corrents. Hi ha qui diu que era la geganta qui proclamava la moda, mentre que altres teories afirmen que la geganta només “copiava” la moda del moment. Sigui com sigui, el cas és que la figura del gegant, com a tal, és un interessant aparador per transmetre idees i pensaments dirigides al poble… Però això ja són figues d’un altre paner.

Avui en dia les Vitxetes segueixen tenint aquest paper d’anar a la moda, sigui amb vestits, pentinats o, fins i tot, rams de flors naturals. A Sitges, per exemple, la geganta de la Vila té el costum de lluir nova estètica anual: barrets, corones, metxes i, fins i tot, algun pírcing ha lluït durant els darrers anys. Però aquest no és un fet només català, ja que a Granada també trobem una Vitxeta! Allà és coneguda la Tarasca (així és com es coneix la figura que va sobre un Drac que en un origen representava Santa Marta) que per Corpus llueix un nou vestit anual, amb l’expectació mediàtica corresponent.

La Vitxeta de Reus, figura bicentenària, és la portada de la darrera revista Gegants número 119 de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. En aquesta ocasió es fa un extens reportatge del Congrés de Gegants i Imatgeria Festiva “Món Gegant”, a més d’entrevistar l’expert en Cultura Popular Jan Grau. Els altres temes que es tracten són: Sardanes i Gegants (2a part), Terra d’Àligues, els Gegants de Penelles (els mateixos que El Foraster de TV3 va “apadrinar”), 40 anys dels gegants d’Oliana, Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa