Tornaveu
Les Quinquennals dels Gegants del Pi, en quarantena

Era l’any 1960 quan, després de molta feina, els Gegants grans i petits del Pi tornaven a ser una realitat viva als carrers de Barcelona. Aquell 12 de juny, van sortir en cercavila des del Palau de la Virreina fins a la plaça Sant Josep Oriol, on van rebre la benedicció acompanyats d’una multitud de barcelonins.

Des d’aleshores, la recuperació dels dos gegants ha esdevingut una festa per a la ciutat, que festeja la recuperació d’unes figures que representen l’estil modern de les classes acomodades de principis de segle XIX. Ella, amb un llarg vestit amb volants i ell, elegant, amb jaqueta marró, armilla i portant un bastó i un barret de copa a la mà. Aquesta imatge és la que ja lluïen a principis del XIX i que ens ha arribat fins avui en gravats i rajoles de l’època.

Però el coronavirus també ha trastocat les festes Quinquennals dels Gegants del Pi, que s’havien de celebrar del 12 al 20 de juny, com marca la tradició, els anys acabats en zero i en cinc. Queden ajornades sense data fixada encara per a la seca celebració, a l’espera de l’evolució de la pandèmia. Com explica l’organització, aquesta edició de les festes feia més d’un any que s’estava preparant i ja fa uns mesos que penjava d’un fil. La proposta s’havia treballat en la línia de les darreres edicions de les Quinquennals, tot vertebrant-les al voltant de l’exposició de gegants centenaris i la seva posterior cercavila. En el marc de les celebracions, estava previst que visitessin la ciutat gegants emblemàtics vinguts d’arreu del país, alguns dels quals fa dècades que no trepitgen Barcelona. La programació també incloïa algunes xerrades i taules rodones, que posarien l’accent en l’època de la recuperació, la història de les figures i la tradició gegantera.

Ara per ara, des de l’organització es creu que el millor és ajornar les activitats i reprogramar-les més endavant, entenent que és una festa extraordinària, que no tornaríem a viure fins a l’any 2025. La idea és fer-les a finals d’any si la situació ho permet i es poden complir les mesures sanitàries. Si no és el cas, es programarien el juny del 2021. Aquesta decisió s’ha consensuat amb l’Ajuntament de Barcelona i els ajuntaments, entitats i col·laboradors implicats.

De totes maneres, des dels Gegants del Pi engegaran algunes iniciatives virtuals per a commemorar a les xarxes aquest aniversari de la recuperació. Durant el confinament han anat penjant jocs, retallables i, fins i tot, els filtres d’Instagram per a convertir-se en els gegants, que han tingut molt d’èxit. En aquesta línia, les activitats commemoratives de l’aniversari s’iniciaran el dia que farà 60 anys de la recuperació: el divendres 12 de juny. La programació a les xarxes s’allargarà fins al dissabte 20 de juny i comptarà amb explicacions històriques que tractaran diferents temàtiques, així com un recull de vivències en format audiovisual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa