Tornaveu
Les Jornades Internacionals Folklòriques intensifiquen la relació entre països d’arreu i grups locals

“Les Jifs es desenvolupen a diversos pobles i ciutats de Barcelona, enguany hem pretès que les colles d’esbarts o d’altres manifestacions locals donin la benvinguda als grups convidats. Amb l’objectiu d’aconseguir major interrelació entre grups, i fins i tot, aconseguir mobilitzar més la població, i que aculli les actuacions amb més caliu”, explica Ivan Besora, que com a nou president d’Adifolk viurà les seves primeres JIFs, arran de la renovació de junta després de la darrera Assemblea de l’entitat.

A més, la col·laboració de grups locals s’estén com és habitual als esbarts, però continuant la iniciativa de ledició anterior, s’incoporen els balls de capgrossos. “A les JIFs sempre hem convidat a esbarts, però també volem que cada any hi hagi un àmbit de la cultura catalana que tingui representaciói, si l’any passat va ser el ball de gitanes, enguany comptem amb els capgrossos, amb les colles de Capellades i Manresa, que tenen balls propis”, afegeix Ivan Besora.

Les JIfs arrencaran dijous 13 a les 21.30h de setembre al pavelló poliesportiu de Bellpuig -vila que durant 35 anys ha acollit actuacions de les JIFs-, amb els grups de Perú i Polònia, i el capgros Folk d’Adifolk i la Colla Gegantera del mateix Bellpuig. Però pròpiament la inauguració serà un dia després a Calella, a la sala Mozart a les 21h amb els grups de Perú, Illa de Pasqua, Macedònia, Polònia i els grups catalans: el capgros Folk, els gegants de Calella, els capgrossos de Capellades, i els esbarts vinculats als principals festivals sorgits d’esbarts, és a dir, l’Esbart Marboleny de Les Preses -organitzador de l’Ésdansa-, l’esbart Dansaire de Rubí -Rubi folk- i l’Esbart Sant Marçal de Cerdanyola -Festival de Cerdanyola-. Cal destacar que dins la inauguració enguany, i també a la clausura, hi haurà el ball d’homenatge, una iniciativa que durant els últims anys des de l’Agrupment d’Esbarts Dansaires s’ha fet una notable tasca de difusió.

A partir d’aquí, les JiFS arribaran a punts com l’Hoispitalet de Llobregat (dissabte 15 de setembre), Montblanc (diumenge 16 de setembre), Oliana (22 de setembre), Figueres (23 de setembre), entre d’altres pobles, fins a la clausura dilluns 24 de setembre a l’espectacle de l’Avinguda de la Catedral, a les 18.30h, on actuaràn els grups de Macedònia, Perú, Illa de Pasqua, Lisboa, Itàlia, i diversos grups catalans.

Enguany el dia 21 de setembre els representants de cada grup tindran una recepció amb el president de la Genetalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. “Els grups coneixeran les institucions catalanes i els rebran les màximes autoritats del país”, indica Besora.

Intercanvis entre festivals

Besora, recent arribat d’un festival folklòric de Macedònia, país de procedència d’un dels grups participants, ha destacat la voluntat de les Jornades Internacionals Folklòriques d’estrényer llaços amb diferents festivals, és per aquest motiu que anguany s’han convidat als responsables del Festival de Burgos i Festival de Portugalete. “És molt important la interrelació entre festivals, ja que molts dels grups participants vénen de molt lluny i realitzen gires per Europa, que fan més factible la participació en els festivals, de manera que cal establir contactes amb el circuit de festivals”, exposa Besora.

De ben segur que aquestes sinergies entre festivals serà un dels temes que es tractaran en la taula rodona que s’ha organitzat dins del marc de les JIFs, divendres 21 de setembre a les 18h a la Casa de la Sardana (carrer Pou de la Figuera, 15), amb el títol Festivals Internacionals de Folklore, on hi participaran els festivals convidats, a més de responsables del Festival Ésdansa, el Rubí Folk i el Fetsival de Cerdanyola, a més del JIF.

Podeu consultar el programa de les JIFs amb tots els actes del 13 al 24 de setembre, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa