Tornaveu
Gegants de paper. Una proposta que cal conèixer

El fenomen geganter ha tingut una llarga trajectòria històrica a Catalunya, que s’inicià a l’Edat Mitjana amb motiu de la festivitat del Corpus i que ràpidament es va extendre a altres territoris, entre ells, València i Mallorca. Però no va ser fins al segle XIX quan aquesta realitat va superar el seu vincle exclusiu amb la processó religiosa del Corpus per arribar a diferents parts del territori, a través de les festes majors i carnavals.

Precisament, aquesta realitat va quedar descrita i, en molts casos, retractada a la premsa humorística i satírica dels segles XIX i XX. Abans de l’arribada dels diaris en paper, les representacions dels gegants es presentaven a través d’estampes, gravats, fulls de rengle i, sobretot, les conegudes auques, historietes il·lustrades adreçades per les persones analfabetes. De fet, la primera auca coneguda, l’Auca del Sol i la Lluna, fou obra del gravador moianès, Pere Abadal, i data de 1685.

Amb tot aquest relat document, la Colla de Geganters de Rubí ha organitzat l’exposició ‘Gegants de Paper. De la literatura de ‘Fil i Canya’ a la premsa del segle XIX i principis del segle XX’, una mostra que tindrà caràcter itinerant, però que es podrà visitar fins el proper 15 de gener al Museu Municipal de Rubí. www.rubi.cat/museu

Es tracta d’una producció dedicada als il·lustradors i dibuixants històrics que es van endinsar en el món geganter a través de revistes populars com “La Campana de Gràcia”, “La Tomasa”, “La Esquella de la Torratxa”, el “Cu-cut”. Tots ells van deixar la seva empremta humorística gegantera reproduïda en aquestes publicacions, on el tema geganter era recurrent per criticar i ironitzar sobre la vida social i política de l’època.

Opiso, Junceda, Tomàs Pedró (Picarol), Apel·les Mestres, són alguns dels dibuixants i il·lustradors protagonistes dels nou plafons que s’exposen a Rubí i que retracten la realitat gegantera de l’època amb els seus matisos i elements diferencials.

L’exposició va acompanyada d’una conferència sobre el món del còmic i els gegants, que tindrà lloc el 14 de gener, a les 18h, a l’Auditori del Castell de Rubí, a càrrec del dibuixant Jaume Capdevila ‘KAP’, autor de les il·lustracions que apareixen a la revista ‘Gegants’ i a d’altres mitjans de comunicació, com els diaris La Vanguardia, Regió 7, Mundo Deportivo, entre d’altres.

Els organitzadors de l’exposició, la Colla de Geganters de Rubí, volen que la mostra tingui un caràcter itinerant per tal que, aquelles entitats, colles i estaments que la sol·licitin, puguin exposar-la a les seves respectives poblacions.

Horari: Els dilluns és tancat – De dimarts a divendres de 16 a 20h – Dissabtes d’11 a 14h i de 16 a 20h – Diumenges i festius d’11 a 14h

Horari especial de Nadal: El museu romandrà tancat els dies 30 i 31 de desembre de 2011, i els dies 1, 5 i 6 de gener de 2012.

Conferència sobre el còmic i la il·lustració: Dissabte 14 de gener de 2012 a les 18h a l’Auditori del Museu Municipal-Castell de Rubí.

Adreça: Carrer del Castell, 35 – 08191 Rubí

Telèfon: 93 588 75 74

Web: www.rubi.cat/museu

Organitza: Colla de Geganters de Rubí. [email protected]

Col·laboren: Museu Municipal i Ajuntament de Rubí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa