Tornaveu
Els gegants Na Cultura i En Treball, visitants de luxe al Tibidabo

Fundada l’any 1985 per tal d’unificar esforços en la tasca de recuperar i potenciar la tradició gegantera, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya ha passat en tres dècades llargues de tenir les 27 colles fundadores a aplegar-ne més de 360 ubicades a arreu dels Països Catalans. Aquell mateix any, l’entitat va decidir donar vida a dos gegants que representessin valors emblemàtics dels catalans. I es va triar la cultura i el treball, dos valors que han mantingut cohesionada la societat i l’han convertit en pròspera.

Van ser necessaris tres anys de feina per poder donar vida a la parella de gegants, En Treball i Na Cultura, que es van presentar públicament el dia 1 de maig de 1988 a Montserrat. El disseny havia anat a càrrec de Griselda Karsunke i havien estat construïts pel constructor solsoní Manel Casserres i Boix, amb brodats de Maria Dolors Mas. Des de la seva estrena ara fa tres dècades, han representat l’Agrupació arreu, amb una projecció internacional potent que els ha dut a visitar terres del Japó, França, Àustria, Portugal, Bèlgica, Estònia, Suècia, Alemanya, Regne Unit, Holanda, Itàlia, Polònia, Luxemburg, Madrid, Sevilla, Agoiz (Navarra) i Andorra.

Per celebrar que Na Cultura i En Treball compleixen trenta anys, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya ha preparat una festa per bufar les espelmes. Serà el pròxim 9 de desembre al Parc d’Atraccions del Tibidabo, sens dubte un dels símbols de la cultura de l’oci barceloní que encara avui sobreviu amb un caràcter molt personal. Entre les 11 h i les 15 h hi ha programades diverses activitats relacionades amb el món geganter obertes a la participació de tots els visitants – els membres de les colles geganteres associades podran entrar-hi amb un descompte- del parc d’atraccions.

Entre les activitats que es duran a terme hi ha l’entrega de guardons del Concurs Nacional de Fotografia del Fet Geganter, en què es premien les imatges més destacades de l’any en els àmbits relacionats amb els gegants, els capgrossos, els músics i la imatgeria festiva en general. I enguany la celebració és doble, perquè el certamen fotogràfic arriba a la majoria d’edat. Després hi ha haurà un concert de música tradicional a la plaça dels Somnis, una passejada de Na Cultura i En Treball per tot el recinte, i finalment, un espectacle per celebrar els trenta anys dels dos gegants amb una festa d’aniversari.

Els visitants del parc també podran fer-se una fotografia amb el gegants, participar en un taller de xapes i fer una gimcana per conèixer tots els detalls de la vida de Na Cultura i En Treball, què representen, com són els seus vestits…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa