Tornaveu
Els gegants, més enllà de la crisi

Són moments difícils per a la cultura popular i els gegants no són cap excepció. A diferència d’altres anys, el Calendari del Món Geganter es veu lleugerament reduït davant la incertesa de molts municipis d’acollir certs esdeveniments, especialment les Trobades de Gegants de les festes majors de determinades poblacions.

Una situació que relata amb molta claredat David Roy, President de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, a la introducció del mateix aplec: “Travessem uns anys molt durs pel que fa el finançament econòmic de les activitats culturals (…), costa trobar algú que vulgui assumir aquestes fites, quan anys enrere, en alguns casos, fins i tot calia fer votacions per decidir qui les organitzava”. Segons el president dels geganters, “caldrà fer un replantejament de tot plegat si volem continuar gaudint de les nostres festes. Ens haurem de reinventar i haurem d’aprofitar moltes sinèrgies si volem continuar tirant endavant la cultura popular”, sentencia.

Malgrat no ser un període de plenitud com bé explica Roy, el Calendari no perd la seva essència i les fites més significatives pel món dels capgrossos estan presents amb més força. La Seu d’Urgell dóna el relleu a Masquefa com a Ciutat Gegantera 2012. Els dies 8, 9 i 10 de juny, centenars de persones es concentraran en aquesta població de l’Anoia. La colla local introdueix als lectors alguns dels continguts d’aquest esdeveniment de gran transcendència pel municipi escollit, pel fenomen geganter i per la cultura popular en el seu conjunt.

Les seus dels altres dos esdeveniments remarcables del calendari dels gegants, la Trobada Nacional de Capgrossos i la Fira del Món Geganter estan, a dia d’avui, en vies de confirmació, malgrat això les colles locals d’Ulldecona i de Juneda valoren l’experiència que ha suposat acollir-los durant el 2011.

La publicació també inclou un reportatge sobre la història de La Patum; un sobre la nova seu de l’Agrupació, La Nau, ubicada a Sant Feliu de Llobregat; els comentaris de les colles organitzadores dels esdeveniments més importants de l’Agrupació i el ja habitual recull d’imatges d’algunes de les estrenes de l’any passat.

En conjunt, més de 600 actes de diferents parts del territori estan recollits en aquest aplec, tot i que l’agenda web dels geganters s’actualitza constantment i, a dia d’avui, ja compta amb uns 800.

Uns continguts que mantenen la qualitat del calendari geganter més extens del nostre país i, malgrat la crisi, evidencien la potencialitat d’aquest moviment.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Enriqueta    Prunes Pladllorens a abril 26, 2012 | 17:00
    Enriqueta Prunes Pladllorens abril 26, 2012 | 17:00
    Menys mal que a Navarcles en principi aquest any per la festa major de Sant Valenti, es va fer la trobada,amb molta participació i a mes va neixer un GEGANTONET anomenat sherk,que farà la delicia dels mes petits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa