Tornaveu
Els gegants de Jaume I ‘el Conqueridor’

La revista gegantera dedica un espai prioritari a la figura històrica de Jaume I ‘el Conqueridor’ i passa immediatament i documentada a l’impacte de la seva figura en la imatgeria popular que, bàsicament a partir de la Renaixença, l’ha portat a les places i als carrers de les festes majors amb la figura dels gegants. No obstant que la geganta més habitual al seu costat és la seva segona esposa Violant d’Hongria, també hi ha unes altres gegantes acompanyants: Balaguer l’acompanya d’Aurembiaix d’Urgell, Piera amb Elisenda de Montcada… La parella de gegants de la Paeria de Lleida posa al costat del rei Elionor de Castella. Marc Martí, autor del text, ens recorda que el rei Jaume I, com el seu pare, tingué gran debilitat per les dones, per la qual cosa, al llarg de la seva vida, tingué tres esposes i vuit amants reconegudes. No és gens estrany que el poble es decideixi per una companyia o una altra. Això no devalua el mite de Jaume I acceptat arreu dels Països Catalans, tal com l’article detalla minuciosament, confirmant que es tracta d’una figura històrica arrelada popularment qualsevol que sigui la geografia on va arribar la seva capacitat de conquesta i l’expansió del seu regne.

Gegants apareix com sempre amb una il·lustració de gran amenitat, mentre ens explica que la vila de Roses pren el relleu d’Hostalric com a vila gegantera gironina (David Roy), la celebració del 25è aniversari de Guillem i Violant, els gegants de Sant Feliu de Llobregat. Jaume Pérez documenta amb fotos de Santi Riba «Manlleu 25a ciutat gegantera». Josep M. Farrés explica que el gegants de Vacarisses ja tenen 25 anys. Pau Plana explica la recuperació de la festa de moros i cristians de Lleida. La Colla de Geganters de Terrassa promou rèpliques dels Gegants Vells de la ciutat en celebrar el seu 160è aniversari. Dolors Font fa un recorregut des de Vilallobent per la passió gegantera de Catalunya. Vintè aniversari de la colla gegantera Iluro de Mataró. Joan Dit divulga el coneixement del gegant Gargantua de Bilbao, Pau Plana els Gegants Egipcis de Lleida, que han estat restaurats. També es parla dels cents anys de balls i de festa dels gegants i nans de Torelló. Pau Giró fa la crònica de llibres: Ara vénen els gegants, d’Eloi Miralles, Joan Cuscó, Jordi Ruiz i Heribert Massana.

L’Associació d’Amics dels Gegants del Pi porta la memòria mig segle enrere per a parlar de la restauració dels seus gegants i gegantons, mentre la gent del Cercle Històric Miquel Viada, amb il·lustracions d’Inès Vallès, ens explica el conte «Els gegants del Pi van de festa a Mataró», per a demostrar-nos que la cultura popular també és una font d’inspiració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa