Tornaveu
El gegantó Lladrafaves tindrà una rèplica per a la mainada  

Com implicar els més petits en la cultura popular i les tradicions més arrelades al seu poble? Implicant-los directament en un projecte del qual en puguin ser protagonistes. Això és el que ha fet l’Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i la Unió Anelles de la Flama, que farà una rèplica del gegantó Lladrefaves de Valls per als més petits, i que s’estrenarà a la festa de Sant Josep del 2017. Picamoixons se situa com a punt de partida rondallístic del naixement del gegant negre i que, anys més tard, també serà l’escenari que donarà nom a la figura festiva.

El projecte és d’abast, perquè no només es tracta que els infants tinguin la seva imatge i la puguin treure un dia a l’any, sinó que es crearà una colla infantil encarregada de fer ballar la figura en les diverses sortides que realitzarà durant l’any, i que tindrà com a referència la colla de geganters de Valls, encarregada de gestionar els quatre gegants de la ciutat. Aquesta colla adulta serà l’encarregada d’assessorar i assajar la nova colla infantil, constituïda pels xiquets i xiquetes de Picamoixons i Valls que ho desitgin. També s’executaran les tonades i balladetes típiques dels Gegants de la Ciutat de Valls i l’acompanyament instrumental serà el tradicional: la gralla i el timbal.

Per tant, el 2017, el Lladrefaves i la seva parella, la negreta, faran el trajecte de Valls a Picamoixons amb un Lladrefaves petit, com mana la tradició, acompanyats de tothom qui ho vulgui. Aquesta tradició està documentada des de fa segles, i es va recuperar fa 5 anys de la mà de la Unió Anelles de la Flama i el poble de Picamoixons.

L’origen del nom del gegant negre de Valls cal cercar-lo en un d’aquests viatges pels camins que enllacen les dues poblacions. Segons explica el folklorista Joan Amades, en una festa de Sant Josep, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades. Els portadors del gegant, però, es van negar a ballar al·legant el cansament de la jornada i les autoritats presents els van obligar a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta van començar a caure tavelles de fava de les faixes dels geganters. Anant cap a Picamoixons els geganters s’havien entretingut a robar faves dels camps!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa