Tornaveu
El ball o l’ànima dels gegants, a la propera sessió del País Gegant

Badalona serà la seu de la propera sessió del Congrés d’Imatgeria Festiva País Gegant el pròxim 22 d’octubre. La sessió, que porta per títol Quan els peus els donen vida. Balls de gegants i balls de l’àliga abordarà la dansa de gegants i àligues i com els seus balladors i músics donen vida a les grans figures. Amb aquesta jornada es reprenen les sessions del congrés després de la sessió del 30 de maig de 2015 dedicada a nans i capgrossos que es va celebrar a Terrassa.

La ciutat Badalonina serà una amfitriona excel·lent, ja compta amb una gran tradició de ball, amb arrels d’esbart, que fa que les seves figures ballin solemnement amb una gran delicadesa. El ball és sens dubte, una de les parts essencials de les nostres figures, el que els dóna vida i ànima: “Les figures desfilant pel carrer tenen vida pròpia, però ballant tenen ànima”.

El Museu de Badalona acollirà de 10h a 14h i de 17h a 20h una jornada que abraçarà diversos aspectes del ball de gegants i l’àliga: l’evolució i el procés que han seguit els balls de l’imaginari festiu, l’elaboració de coreografies, les melodies per fer ballar els gegants, el ball solemne de l’àliga, les tipologies i pràctiques de balls que existeixen. La sessió, també servirà per estudiar en profunditat en quin moment es troben les danses i músiques de la imatgeria festiva i per mostrar la gran riquesa i esforç que comporta gaudir d’una dansa pròpia.

A més a més, arran de la celebració del congrés, s’està elaborant un cens de balls de gegants que ja ha arribat a recollir més de 300 balls d’uns 90 municipis. Aquest recull ens demostra la gran vitalitat que té l’imaginari festiu de Catalunya. Un patrimoni que s’ha de valorar, mantenir i reivindicar, ja que és el que dóna vida a les nostres figures i les dota de la rellevància i solemnitat que es mereixen, fent-les dignes d’esdevenir representants de pobles i ciutats, festes i tradicions.

El recorregut del País Gegant

Aquesta serà la cinquena sessió del Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva a Catalunya, una iniciativa que organitza País Gegant, que es tracta d’una comissió oberta que aplega diferents associacions i entitats de tots els sectors del món geganter i de la imatgeria festiva, amb la participació de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).

Les sessions del Congrés van iniciar-se a finals del 2014, i es van dedicar tres jornades per tractar aspectes sobre la construcció (Figures festives i mans creadores a Olot), les Cases de la Festa (Cases de la festa: l’aparador del patrimoni festiu, a Solsona), i també es va tractar els aspectes comunicatius i tecnològics del món del gegants a Berga. Durant el 2015 es va dedicar una sessió als nans i capgrossos (Caps de festa), i enguany es reprenen les sessions amb aquesta cinquena jornada dedicada als balls dels gegants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa