Tornaveu
Castellterçol vibra amb la 12a Fira del Món Geganter

Cercaviles, cursos, espectacles, conferències, presentacions, expositors… La Fira del Món Geganter és una oportunitat magnífica per a conèixer millor la ingent activitat que s’organitza arreu del país entorn l’activitat gegantera. Amb aquest objectiu l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) va decidir crear aquesta trobada l’any 2007, i amb aquesta voluntat s’ha organitzat anualment des de llavors a una dotzena de pobles i ciutats de Catalunya.

La 12a edició, celebrada a Castellterçol el 27 i 28 d’abril, ha estat una nova mostra de l’ampli ventall de propostes que ofereix la programació de la Fira. Especialment important ha estat el pes que hi han tingut enguany les activitats formatives. Entres altres, s’han organitzat tallers de coreografia de balls de gegants i capgrossos, d’afinació per a grallers, de patrons rítmics per a timbal tradicional, o de teatralització i dinamització de capgrossos.

Encara en l’àmbit teòric, el programa també ha inclòs conferències i presentacions de llibres. La conferència “Els capgrossos, les figures més abundants i les més incompreses”, a càrrec del tècnic de cultura Jan Grau, es va endinsar en l’origen i la funció d’un dels elements més estimats, i tanmateix també més desconeguts, de les cercaviles catalanes. D’altra banda, Manuel Güell, autor del llibre “Escultors de festa”, ha presentat aquesta publicació sobre el disseny i construcció d’imatgeria festiva.

“Som d’on venim” ha repassat la història les tradicions que se celebren anualment a Castellterçol. L’espectacle ha estat possible gràcies a la col·laboració de quinze colles geganteres i de grallers, la Mulassa de Reus, i la Banda Som-hi de CaraBand, que ha interpretat la música en directe. El moment àlgid de l’actuació s’ha viscut amb la coreografia del Ball del Ciri del municipi moianès, adaptada expressament per l’ocasió perquè pogués ser dansada per quatre parelles de gegants.

Vint colles geganteres han participat, diumenge 28, en la tradicional passejada de gegants. Acabat el recorregut, s’ha procedit a una mostra de balls, a càrrec de les colles de Sant Feliu de Pallerols, Castellterçol i de la mateixa ACGC. Ha estat el preludi de la proclamació de Tordera com a amfitriona de la 13a Fira del Món Geganter, que tindrà lloc al municipi maresmenc del 3 al 5 d’abril de 2020.

El ball protocol·lari dels gegants i els gegantons de l’Agrupació, ballats per la Colla de Sant Climent de Llobregat, han clausurat la Fira.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa