Tornaveu
Castellterçol acollirà el darrer cap de setmana d’abril la 12a Fira del Món Geganter

Una trentena d’expositors, entre constructors d’imatgeria, artesans, luthiers, llibreries especialitzades, entitats i empreses, es trobaran el 27 i 28 d’abril a Castellterçol en el que és el gran aparador del món geganter. Organitzada per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), la cita inclou un ampli programa d’activitats —amb balls, concerts, tallers de formació, xerrades, activitats infantils—, on els capgrossos tindran un especial protagonisme.

La localitat de Castellterçol, al Moianès, es convertirà en un gran punt de trobada entre els professionals i entusiastes del món geganter. Es tracta d’una cita anual única per compartir experiències i donar a conèixer el seu treball, les novetats i la riquesa del patrimoni festiu a tot el públic. A banda de la mostra d’expositors, la programació, que es va donar a conèixer a la recent Assemblea General de l’ACGC, inclou un gran nombre activitats. Entre les novetats d’enguany, destaca un concurs de fotografies Instagram i el concert vermut amb el grup Quatrequarts. També hi haurà xerrades i tallers de formació per als membres de la colla, sobre coreografia de balls de gegants i capgrossos, d’afinació, de teatralització i dinamització, etc.

Dissabte a la nit es presentarà l’espectacle Som d’on venim, un viatge per les diferents tradicions de Castellterçol i que incorporarà diverses figures festives d’arreu del territori català. Els sis nans de la localitat conduiran aquesta obra que fusiona teatre, dansa i música.

Diumenge serà la tradicional passejada i plantada de gegants, la mostra de balls i la presentació de les noves figures que s’han incorporat en el darrer any a la família gegantera, de la mà del capgròs Mingo Umbert, constructor. També es desvelarà quina colla gegantera agafa el relleu per organitzar la 13a Fira del Món Geganter. El Ball de l’Aniversari i Peuets de Gegants de la Imatgeria de l’ACGC, ballats per la colla de Sant Climent de Llobregat (que organitzarà la propera Ciutat Gegantera de Catalunya), posaran punt final a la trobada de Castellterçol.

Els sis nans de Castellterçol

La celebració de la 12 Fira del Món Geganter servirà per reconèixer la llarga tradició gegantera de Castellterçol, que enguany celebra els 65 anys dels seus gegants i capgrossos, i també els 25 anys de la formalització de la seva colla gegantera. Segons els Geganters i Grallers de la localitat, en aquesta edició es vol donar un protagonisme especial als capgrossos, una part de la imatgeria festiva que sols quedar a “l’ombra dels gegants” però que a Castellterçol són molt populars. Obra del dissenyador i historiador Alexandre Cirici Pellicer, els sis nans de Castellterçol simbolitzen, per parelles, tres trets de la psicologia humana: l’enamorat i el colèric, representants de l’acció; el poeta i el concupiscent, de la sensibilitat, i el savi i el sofista, del pensament. Algunes figures s’inspiren a més en personatges reals com Eugeni d’Ors, Miguel d’Unamuno o Jaume Picas.

Ja s’han obert les inscripcions

Tots aquells firaires que hi vulguin participar s’han d’inscriure a la pàgina web de la Fira abans del 15 de març. Les colles que vulguin presentar les noves figures a la mostra (gegants nous, restaurats o canvi de vestimenta), tenen temps fins al 28 de febrer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa