Tornaveu
Castellbisbal ja és la capital del món geganter català
Més de 150 figures i 62 colles d’arreu del territori han omplert de festa els carres i places de Castellbisbal aquest cap de setmana amb motiu de la 32a Ciutat Gegantera de Catalunya. El municipi del Vallès Occidental, que pren així el relleu de Sant Climent de Llobregat, serà l’encarregat de custodiar durant un any les figures d’en Treball i no Cultural, els gegants de Catalunya, i de representar tot el món casteller allà on calgui.

3 dies de celebració

Els actes de Ciutat Gegantera, organitzats per la colla del municipi, van començar divendres 7 de juny amb un pregó institucional i després un concert de músiques de Castellbisbal. Seguidament, els gegants pota-rojos van fer una passejada fins a la plaça Lluís Companys, on es va inaugurar el monument commemoratiu dels 25 anys dels gegants i de la Ciutat Gegantera. A la nit, la mulassa Castanya sortirà a ballar en el seu acte, el “CercaCastanya”.

L’endemà, dissabte 8, durant el matí es va convidar tothom a gaudir del patrimoni cultural i patrimonial, amb portes obertes al Museu de la Pagesia o el Museu del Tractor d’Època. Les activitats van continuar a la tarda, amb el Seguici extraordinari de Festa Major i la rebuda del seguici de la població de Sant Climent de Llobregat, com a Ciutat Gegantera vigent.

A la nit, el parc Folch i Torres va acollir l’espectacle “Manel i Vicenta, vivències d’uns fets reals”, un espectacle teatralitzat que commemora els 25 anys d’aquests gegants construïts per l’escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers. El Manel el flabiolaire s’inspira en un personatge real, un conegut músic pota-roig que va tocar per a tants i tants grups de cultura popular del país; mentre que la Vicenta dóna simbolisme a la típica dona castellbisbalenca jove, formosa i treballadora, provinent del món de la pagesia.

El dia principal de la festivitat va ser diumenge 9, amb una trobada de totes les colles geganteres participants, i l’espectacle de traspàs del títol de ciutat gegantera de Sant Climent de Llobregat a Castellbisbal, que representarà el món geganter català amb la custòdia de les figures dels gegants de Catalunya durant tot un any. Els actes van comptar amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i van finalitzar amb un espectacular ball final conjunt de totes les colles participants.

La celebració de la Ciutat Gegantera va néixer l’any 1985 impulsada per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i durant aquest temps s’ha constituït com la gran festa de tot el món geganter.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa