Tornaveu
10è aniversari de la Federació Valenciana de Nanos i Gegants

La Federació Valenciana de Nanos i Gegants celebra la primera dècada de vida. La constitució de la FVNG, el 22 de maig de 2010, va suposar una empenta per la visualització del fet geganter valencià. Després d’uns quants anys de gestió, l’entitat va ser presentada oficialment a Alcoi el 8 de juny de 2014.

Des de llavors, la federació ha aconseguit duplicar les colles associades -de les tretze constituents i a les vint-i-sis actuals- i assegurar-se una presència arreu del territori valencià: tretze a Castelló, vuit a València i cinc a Alacant. Tot i que no s’ha realitzat un inventari, es calcula que al País Valencià hi ha uns 300 gegants i 500 nans. Les entitats federades a la FVNG celebren una seixantena d’activitats cada any, òbviament trastocades aquest any per la COVID-19. Les dates més significatives del calendari geganter valencià són la Nit de Reis, el Corpus, i la Diada Nacional del País Valencià (9 d’octubre).

Si la situació sanitària ho permet, Daimús (la Safor) acollirà el 27 de setembre la V Trobada de la Federació, donant així continuïtat a les edicions celebrades a Alcoi (2014), Castelló de la Plana (2016), Borriana (2017) i Vinaròs (2019). Més enllà del fet geganter, la FVNG també ha incidit en la normalització de l’ús del valencià, tasca que va ser reconeguda l’any 2016 amb el Guardó a l’Ús Social del Valencià, lliurat per Escola Valenciana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa