L’abril del 2016, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya impedia la celebració del festival de música Nowa Reggae al Molí de Mar, arran de la denúncia per excés de soroll d’alguns veïns de Vilanova i la Geltrú. La sentència considera que els festivals no poden ser esdeveniments esporàdics i, per tant, s’han de cenyir a la normativa acústica, que no els permet superar els 45 decibels. Aquesta resolució judicial ha creat un gran malestar entre les associacions culturals de la ciutat, perquè ha afectat la seva activitat normal. I és a partir d’aquest fet que diverses entitats han esclatat i han fet públic el manifest Volem una ciutat per viure, en què anuncien mobilitzacions per posar de manifest que l’Ajuntament no fa prou per garantir la viabilitat del teixit associatiu.
“En els últims anys hem vist imposar-se el bé particular per sobre del bé comú. Ens han tancat envelats, locals d’entitats, actes de Carnaval, festivals i ens han desplaçat els concerts. I en només 4 mesos han posat en perill el Nowa Reggae, el Tingladu i algunes de les festes majors de barri”. La primera mesura de pressió al consistori ha estat l’anunci d’una quinzena d’entitats de cultura popular de no participar en el Vot del Poble, que té lloc el 5 d’agost i és l’acte més emblemàtic i estimat de la Festa Major de Vilanova.
Alguns dels signants del manifest són: Associació Cultural Diables de Vilanova i la Geltrú, Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú, els Bordegassos de Vilanova, el Ball de la Moixiganga de Vilanova, els Falcons de Vilanova i la Geltrú, el Drac de Vilanova i La Unió Vilanovina, Can Pistraus, La Medusa, l’Associació de Joves Tric i l’Associació Cultural Nowa Reggae. Aquestes entitats expliquen que “en la darrera dècada hem anat perdent progressivament espais i activitats, i quan hem necessitat el suport de l’administració, no sempre l’hem trobat. Tot i així, no hem defallit i hem seguit impulsant una ciutat viva i amb un teixit associatiu ric i dinàmic, que ha fet i fa de Vilanova i la Geltrú un referent arreu del país”.
El manifest reclama que l’Ajuntament es posicioni clarament al costat de les entitats i associacions i protegeixi les seves activitats; que aprovi les al·legacions presentades per la Coordinadora d’entitats a la modificació de l’ordenança del soroll i les vibracions, i que aprovi una ordenança municipal de l’activitat festiva i cultural a l’aire lliure. En definitiva, reclamen a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que planti cara al TSJC en defensa de l’activitat de l’associacionisme vilanoví.
Per la seva banda, l’Ajuntament lamenta que la plantada al Vot del Poble sigui “una manca de respecte al treball de les entitats, i en especial al dels Pabordes, això ens afecta i ens entristeix profundament, perquè hem mostrat reiteradament la voluntat que es duguin a terme tant El Tingladu com altres esdeveniments musicals com el Nowa Reggae, afectats per normatives, resolucions judicials i advertiments sobre els nivells d’emissió de so”, ha expressat el consistori en un comunicat. També assegura que “estem treballant buscant alternatives, solucions, opcions, possibilitats, no hem llençat mai la tovallola, no hem donat en cap moment la batalla per perduda”, sentencia. Finalment, el consistori vilanoví demana “respecte a la festa tal com l’hem concebut entre tots i totes i voluntat de col·laboració, participació i resolució de les diferències mitjançant el diàleg”.
Podeu llegir el manifest, fent clic aquí.