Tornaveu
Verges, Castellterçol, Ponts, Capmany i Vidreres celebraran dimarts les seves sopes històriques des de casa
A diferència d’altres anys, el pròxim dimarts de carnaval, les calderetes i perols, i l’olor de fumat i vianda no ompliran els carrers i places de Verges, Castellterçol, Ponts, Capmany i Vidreres. Però aquestes poblacions no renuncien a celebrar les tradicionals i multitudinàries sopes, ranxos i escudelles, i han optat per adaptar-les al format online i portar-les a les cases. Hi haurà retransmissions en línia de les preparacions, programacions especials i es convidarà a tothom a penjar i compartir les seves fotos a les xarxes.

Si les sopes no poden sortir al carrer, les sopes entraran a les cases. És el que han pensat els organitzadors d’aquestes celebracions multitudinàries, que en anys normals arriben a repartir, com és el cas de Ponts, 12.000 racions entre la població. Per tal de mantenir viva l’essència i compartir les ganes de festa amb tothom, s’elaboraran l’Escudella de Castellterçol, la Sopa de Verges, el Ranxo de Capmany, de Ponts i de Vidreres; això sí, en actes tancats al públic, però que es podran seguir en directe per internet i les xarxes socials, mentre es convida als veïns i veïnes a preparar la recepta des de casa.

Hi haurà programacions especials des de primera hora del matí. Així, a Vidreres s’oferirà un reportatge del Ranxo de Vidreres dels anys 2006-2007, una pel·lícula històrica sobre el ranxo de 1933-1935 d’Agustí Fabra Bofill, a més d’entrevistes i altres reportatges. Durant tota la jornada, s’anima a compartir fotos i els vostres vídeos a les xarxes socials.

Jordi Presas, el president de la Federació d’Escudellers, Ranxos i Sopes Històriques, destaca que en aquest edició marcada per la pandèmia s’ha volgut destacar el caràcter solidari d’aquestes tradicions, que tenen el seu origen en les “sopes dels pobres” medievals, àpats que els convents i els grans senyors feudals donaven a les persones més necessitades del poble. Segons altre teories, eren un gran menjar gratuït i generós per agafar forces just abans de l’època de dejuni i abstinència i prohibició de menjar carn i ous que marca la Quaresma, i per compensar-los per la misèria de la resta de l’any.

Així, es podran adquirir tiquets per a les racions i butlletes solidàries amb la recepta, que aniran a benefici dels Bancs d’Aliments, mentre que a Castellterçol, han optat per fer un acte tancat en què es bullirà una única caldera per repartir a les residències del municipi. Els organitzadors animem també a adquirir els ingredients per cuinar els ranxos i escudelles al comerç local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa