Tornaveu
Una Santa Tecla excepcional per celebrar els 700 anys d’història

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura, Inés Solé, han presentat aquest matí la programació d’una edició que vol ser excepcional i que aposta pel caràcter obert i participatiu de la festa, la descentralització, el talent del territori i la perspectiva de gènere.

La Santa Tecla 2022 estrenarà dos actes commemoratius d’inici i de finals especials. La festa començarà dos dies abans de l’habitual, el dia 12, amb Setembre, una lectura contemporània i molt arrelada a la ciutat i a les seves festes de la figura de Santa Tecla, de la mà dels tarragonins Marc Chornet i Roger Conesa. La cita serà a la TAP a les 20 h, i estarà protagonitzada per les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig.

I enguany el tancament no el posarà el Correfoc del dia de la Mercè sinó el concert a la Catedral titulat Vesperae Tarraconensis, La Catedral del So, dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana i on s’interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, del compositor Josep Vila i Casañas.

Una festa descentralitzada i propera

La Crida sortirà de l’interior del Palau Municipal i es farà des de la plaça de la Font, on es duran a terme els homenatges festius a la perpetuadora, la Banda Unió Musical de Tarragona, i tecleres i teclers d’honor. La pregonera d’enguany serà la periodista tarragonina Danae Boronat, i també després de la Crida es repetirà l’actuació dels grups de foc de Tarragona per anunciar l’inici de la Festa Major.

El Seguici tornarà als carrers i les places amb total normalitat. A més a més, enguany es recupera un ball nou, el Ball de Titans, per part del Gremi de Marejants, coincidint amb els 700 anys de la seva primera notícia.

També la processó del 23 de setembre serà extraordinària, ja que es repartiran 7.000 espelmes entre la ciutadania perquè la segueixi al seu pas per les places i carrers.

La Cercavila del Convit del 700

El 17 de setembre, Tarragona es convertirà en centre neuràlgic de la cultura popular amb una gran Mostra de Folklore Viu, que convidarà els elements festius més representatius d’arreu dels Països Catalans, entre ells, el Drac de Vilafranca, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, el Ball de Diables de Vilanova, la Dansa de Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges, entre molts d’altres.

Per primera vegada, el Ball de Dames i Vells es representarà enguany als barris de Ponent, en concret a la plaça de la Constitució de Bonavista, per oferir la seva particular visió de la ciutat i el món als veïns i veïnes d’aquesta zona de la ciutat.

Diada castellera

Enguany es recupera el calendari casteller habitual de les festes. El 18 de setembre, a la plaça de la Font tindrà lloc la Diada del Primer Diumenge amb la Colla Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. El 23 serà la Diada de Santa Tecla, amb les colles castelleres de la ciutat, i el dia de la Mercè la es faran els Pilars Caminant.

Les celebracions de les entitats

L’Esbart Santa Tecla celebrarà els seus 50 anys amb una ballada especial al Teatre Metropol en què els seus ex dansaires posaran en escena moltes danses ballades durant aquestes cinc dècades.

També el Bou de la ciutat fa 30 anys, i organitzarà una cercavila especial amb la participació d’altres bous convidats. Altres celebracions són els 35 anys de la Mulassa i els 20 de la Mulasseta, l’homenatge i presentació del nou vestuari dels portants dels Gegants Moros i Negritos, el IV aniversari de la Geganta Frida o la festa del 10è aniversari de l’Associació Ambraçats.

Programa musical

Aquestes festes també seran les del retorn dels grans concerts. Més de 50 actuacions musicals repartides per tota la ciutat i per a tots els gustos i, la majoria, gratuïtes. Del cartell destaquen Manel i Els Pets, juntament amb altres formacions com Baron Rojo i Germà Negre.

Altres propostes són la Banda Musical de Tarragona, o BUMT, que oferirà al Teatre Auditori del Camp de Mart l’espectacle Amparito.cat, un repàs dels millors temes del pop-rock català; els Ministrers del Consell Municipal, que actuaran amb motiu del seu 20è aniversari a la Catedral; i la Stadtharmonie Amriswil, una banda suïssa dirigida per l’oboista tarragoní, Jordi Bertran Sastre, que tocarà a plaça de la Pagesia.

Consulta el programa complet en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa