El 15 d’agost del 2017 el barri de Gràcia celebrarà el bicentenari de la celebració de la seva Festa Major, és per això que cal començar a pensar com haurà de ser aquesta festa. Cal tant de temps d’antelació, si tot just aquest 2016 se celebrarà la Festa Major número 199? Sí, i per diversos motius, ja que des de la Fundació festa Major de Gràcia es pretén que durant tot l’any hi hagi activitats que recordin el bicentenari, i a més, per a aquestes activitats es busca la participació de tot el barri, per tal de potenciar l’aspecte transversal de la festa, és a dir, per potenciar “una manera de fer gracienca”.
Potser per commemorar l’anomalia (en el millor dels sentits de la paraula) d’aquesta festa el 29 de febrer, dia de per si anòmal, s’ha dut a terme la roda de premsa dels actes de preparació de la celebració del bicentenari. Tal com han exposat els seus organitzadors, cada any la festa de Gràcia té el seu tret de sortida durant el mes de maig, quan es presenta el cartell dissenyat per a cada edició, de manera que des d’ara fins al 13 de maig s’obre un procés de participació adreçat a tots els veïns de Gràcia, però no només: també és obert als amants de la festa, de la cultura popular, entre d’altres; per tal que amb la resposta de dues preguntes (com t’imagines la festa i quines activitats proposaries) ajudin a què més que mai el bicentenari de la festa doni resposta a totes les idees.
La resposta a les preguntes es pot fer per correu electrònic responent-les a l’adreça [email protected] o omplint la butlleta, que es podrà trobar a la Fundació Festa Major de Gràcia (C/ Alzina 9), la Seu del Districte de Gràcia (Plaça de la Vila, 2), o a la Violeta de Gràcia (C/ Maspons 6). “No és el bicentenari de la institució, és el bicentenari de la Festa Major dels veïns, volem que aquests tinguin l’oportunitat i l’espai on donar el seu parer sobre com hauria de ser la celebració del
bicentenari”, han exposat des de la Fundació Festa Major de Gràcia.
L’origen de la festa
D’acord amb la primera referència a una festa celebrada entorn del 15 d’agost de 1817 se situa l’origen de la festa. Recollida en el llibre “Muralles enllà”, de la sèrie Visions Barcelonines 1760 –1860 , de l’historiador Francesc Curet (Editorial Dalmau i Jover. Barcelona 1956), es rememora la custòdia de la imatge de la Mare de Déu del convent dels franciscans, a la capella privada de Can Trilla, per tal d’evitar que els fets de la Guerra del Francès, en un atac a la capella destruïssin la imatge. Es considera que el 15 d’agost de 1817, un cop pacificada la zona, es va retornar la figura a la seva capella origina, dins d’un ambient solemne i fetsiu alhora.
En paraules de l’historiador Curet: “A conseqüència d’aquell trasllat, l’any 1817 va celebrar-se a Can Trilla l’aplec que per la Mare de Déu d’agost es feia a l’ex convent de Jesús. Cal retenir aquesta data, memorable en els annals de Gràcia, perquè assenyala l’inici de la Festa Major gracienca en la diada de l’Assumpta, la qual es va anar consolidant fins a esdevenir la màxima solemnitat popular i convertir-se amb el temps en la reina de les festes majors catalanes”.