Tornaveu
Un Aplec Internacional excepcional: ponts de cultura entre Amèrica i Catalunya

El 2018 serà un any molt especial per a l’Aplec Internacional de l’Adifolk, amb una trajectòria de tres dècades. Un any en què no només hi conflueix la celebració d’aquests trenta anys portant la cultura popular catalana arreu d’Europa, sinó que, com explica a Tornaveu el nou president de l’Adifolk, Ivan Besora, serà un Aplec “marcat pels moments d’excepció que està vivint el nostre país i que vol ser aquest llarg viatge d’anada i tornada”. És per això que l’Aplec Internacional enguany se celebrarà a Washington (EUA) entre el 27 de juny i el 8 de juliol, amb una nodrida representació d’expressions festives que visitaran l’Smithsonian Folklife Festival de Washington. Però també una part d’aquest Aplec es queda a casa, a Manresa, entre l’11 i el 13 de maig, emmarcat en la Capitalitat de la Cultura Catalana, i amb la voluntat que siguin unes jornades d’homenatge i retrobament a tots els grups que han participat en els trenta Aplecs que s’han celebrat fins ara. En aquest sentit, la Capitalitat Cultural ha de servir per amplificar l’impuls i l’impacte de Manresa 2022 i altres projectes culturals de la ciutat. Ha de ser, en definitiva, un gran al·licient i catalitzador de la ciutat en termes culturals, turístics i de desenvolupament.

Però el president d’Adifolk afegeix: “Com a punt de partida d’aquest viatge, des de Catalunya, donarem el tret de sortida a l’Aplec més especial i emotiu de la història, a casa nostra. Amb les mateixes arrels que junts l’hem anat fent gran i per això, volem fer a Catalunya un esclat de festa inèdit, amb grups que han format part dels aplecs aquests darrers 30 anys”. I després, recollint el testimoni iniciat a Manresa, “farem el salt cap a Amèrica de la mà de l’Smithsonian Folklife Festival, un festival amb més de 50 anys de trajectòria i amb unes línies consolidades i que han volgut rebre un tastet de la nostra cultura, amb un caràcter diferent i extraordinari, al que hi donarem tot el nostre suport”, relata a Tornaveu Basora.

A Manresa se seguirà el mateix format que han acollit les diferents ciutats europees fins al moment, però celebrant-lo a casa nostra, amb la participació voluntària de tots els àmbits de la cultura popular i amb una invitació especial als diferents grups que durant tres dècades n’han estat protagonistes.

Podeu consultar el programa d’actes, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa