Tornaveu
Torna la gran celebració de la cultura popular per Santa Eulàlia

Els gegants i la imatgeria festiva, els esbarts, les sardanes, els castellers, els diables, els grallers, les puntaires i tota la cultura popular torna a ser la gran protagonista de la festa major d’hivern de Barcelona. Des de demà divendres fins al diumenge 12 de febrer s’han programat una trentena d’activitats: des de la tradicional passejada de les Laies, la diada castellera, el concert dels Cors de Clavé o el correfoc de cloenda fins al programa Lali Jove al Moll de la Fusta o ball folk amb el festival Tradicionàrius.  Aquest any la festivitat celebra un aniversari molt especial, els 25 anys de la gegantona Laia.

Aquests són algunes de les activitats destacades, però trobareu tota l’agenda en el programa.

Divendres 10

Protocols de l’Àliga

Divendres al vespre (a les 20h) a la plaça Sant Jaume es prepararan els protocols de l’Àliga de la Ciutat, que encapçalarà la solemne desfilada -amb Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els gegants de Santa María del Mar i els Trabucaires de Perot Rocaguinarda fins a la basílica de Santa Maria del Mar. Allà tindrà lloc els balls de Gegants i del Lleó, a la plaça, i el tradicional Ball de l’Àliga, a l’interior de la basílica. 

Concert de Cors de Clavé

La Federació de Cors de Clavé torna a les Festes de Santa Eulàlia amb un concert centrat en les grans bandes sonores del cinema. Els cantaires del Cor Josep Anselm Clavé, acompanyats de l’Orquestra Simfònica Clavé i del solista vallesà Jaume Arboledas, interpretaran èxits de tots els temps, des de les melodies d’Indiana Jones i Els nois del cor fins a El bo, el lleig i el dolent. Amb el títol Music in Love, també hi haurà tot un seguit de cançons romàntiques, com Boig per tu, Camins, Can’t help falling in love i Unchained Melody.

El muntatge, una producció pròpia de la Federació, “és un pas més en l’aposta de l’entitat per modernitzar i revitalitzar els Cors de Clavé i el seu repertori”, segons explica el seu president, Bruno Nájera, de cara a la celebració del bicentenari Clavé l’any 2024.

Concert dels Cors de Clavé en les Festes de Santa Eulàlia de 2022

Dissabte 11

Danses a la Catedral

Dissabte durant tot el dia, l’Avinguda de la Catedral serà epicentre de les danses tradicionals. Al matí (10.30h) hi haurà les actuacions de les colles bastoneres i a continuació  (11h) la XVIII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils, amb la participació de set esbarts barcelonins i un d’andorrà (la mostra continuarà diumenge).

A la tarda, l’Esbart Santa Eulàlia oferirà una representació moderna del ball de Santa Eulalia (17h) i després l’Esbart Català de Dansaires, acompanyat per la Cobla Ciutat de Granollers, interpretarà diverses danses tradicionals de tot el país.

Concert de la Federació Catalana d’Entitats Corals

El cor infantil filipí Kudyapi, format per nens i nenes del Raval, i Actea Cor Femení, que representen la diversitat cultural de la ciutat, oferiran un doble concert coral en l’Avinguda de la Catedral (19h). El primer presentarà un repertori centrat en els anys 80 –amb temes d’Eurythmics, d’Alaska, els Pets, i també amb alguna peça popular filipina–, mentre que el segon proposarà un viatge per l’univers de l’animació japonesa, a través de les bandes sonores de pel·lícules com La Princesa Mononoke, El viatge de Chihiro o El meu veí Totoro.

Correfoc de Santa Eulàlia

Quan es faci fosc, és el torn de les bèsties de foc i diables, amb el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí, els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires. El correfoc sortirà des de la plaça Reial (20h) i arribarà a la plaça Sant Jaume (20.45h), on les colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades.

Abans a la mateixa plaça Sant Jaume té lloc el correfoc infantil (18.30h).

Diumenge 12

Falcons i castells

A les 10h els Falcons de Barcelona sortiran en cercavila des de la plaça Nova fins a la plaça Sant Jaume, on construiran les seves espectaculars figures. A continuació (11h) hi haurà la Diada castellera, amb els castellers de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats.

Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona, i alguna de fora de la ciutat, es reuneixen a la plaça Reial (10.30) per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta de gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al Seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. Allà (a les 13.15h) es celebraran els balls de la Laia, el de l’Àliga, el dels Gegants de la Ciutat i el de Santa Eulàlia.

La Passejada de les Laies

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Sortiran del Palau de la Virreina (a les 18.30h) per trobar-se després a la plaça de Sant Josep Oriol. Des d’allà les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume

Sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les gegantes ballaran el Ball de Sant Eulàlia, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.

Castell de focs

El castell de focs, que il·luminarà el cel de Barcelona des de la plaça de Sant Jaume al vespre (20h), tornarà a acomiadar la festa fins l’any vinent.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa