Tornaveu
Tomb únic per la cultura popular catalana aquest cap de setmana a Valls

El punt de partida d’aquesta mostra és l’exposició Un tomb de festa: de Carnaval a la Candela, que es va inaugurar la setmana passada a la Biblioteca Popular i que proposa un recorregut a través del cicle festiu anual dels Països Catalans. L’exposició arrenca amb elements característics de diferents carnavals, com el joc de la Figa Te Fai de Torredembarra o els gegants bojos de Solsona, per viatjar fins a 44 actes i festivitats de tot el territori. Hi ha des d’un vídeo de l’ou com balla i una mostra de les catifes de Corpus, vestimentes originals del Ball de la Mort de la Selva del Camp, peces originals dels tabals del Ball de Diables de l’Arboç, els bastons de la Moixiganga de Sitges i un ampli etcètera, amb especial protagonisme del patrimoni festiu vallenc.

La mostra reivindica l’enorme varietat i riquesa festiva als territoris de parla catalana i vol servir també de context i tast previ a aquest cap de setmana, en què la festa sortirà de les sales de la Biblioteca per ocupar i viure’s al seu lloc natural, el carrer.

Dissabte al matí s’iniciarà el primer bloc de la mostra, dedicat al cant, fe i religiositat popular, on es podran veure expressions com la Dansa de la Mort de la Selva del Camp, el ball de Bastons de Cardona, el Cant de la Sibil·la de la Santa Creu de Palma de Mallorca, la Moixiganga de Sitges i els Angelets de la Puríssima d’Ontinyent.

A la tarda serà el torn de la farsa, la sàtira i disbauxa, amb els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, el ball del Carnestoltes i dels Set Pecats Capitals de Reus o l’Onso de la Mata, una celebració ancestral en molts municipis com aquest del nord de València.

Un cop es faci fosc, una tabalada anunciarà la mostra dedicada a la llum, la pólvora i el foc, que des de la plaça del Quarter recorrerà els carrers fins a l’Escorxador, amb i que comptarà amb una quinzena de dracs i balls de diables d’arreu del territori.

Diumenge al matí la dansa, el seguici i la festa patronal protagonitzaran el quart i darrer bloc festiu, amb del ball de Bastons de Montblanc, la Dansa de la Magrana de València, el ball de Pastorets d’Igualada, l’Àliga i els Gegants de la Ciutat de Barcelona, entre d’altres. La mostra resseguirà els carrers del centre històric i acabarà a la plaça del Blat, on les danses, bèsties i gegants faran les seves últimes ballades de la jornada.

‘Un tomb més: les Decennals que van ser’

A banda de l’exposició de la Biblioteca Popular, es pot visitar una segona mostra, al Pati de Sant Roc, impulsada per l’Institut d’Estudis Vallencs i la comissió participativa de Cultura Popular de les Decennals. Reuneix elements i objectes representatius del folklore i del patrimoni material festiu de Valls –domassos, banderes, vestits i guarniments de gegants, etc.– que han format part de diverses edicions de les Decennals, i que procedeixen del fons del Museu de Valls. Un material que molts vallencs i vallenques no hauran vist mai més enllà de fotografies antigues.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa