Tornaveu
TI Festival Músiques en Terres de Cruïlla

Des d’un territori que cada dia viu la diversitat i la riquesa cultural, neix un esdeveniment que vol reunir música, cant i dansa d’arreu dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó. Així defineixen els organitzadors –l’Agrupació Musical Senienca, el Centre d’Estudis Seniencs i l’Institut Ramon Muntaner– el festival Músiques en Terres de Cruïlla, que va celebrar la seva primera edició a la Sénia, entre el 18 i el 20 d’octubre. El festival ha comptat amb el patrocini de l’Obra Social la Caixa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Mútua Catalana, així com la col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia, l’Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili a la Sénia i la Fira Mediterrània de Manresa, entre altres.

Durant tres dies, en diferents indrets d’aquesta població del Montsià, ubicada als peus del Parc Natural dels Ports, el públic assistent va poder gaudir de concerts i cercaviles de formacions de música tradicional, veure exposicions, participar en tallers de cant, ball i música, escoltar conferències i taules rodones sobre la temàtica i acudir a la petita fira on luthiers, investigadors i docents de la música, el cant i el ball tradicional exposaven els seus materials.

L’acte central del festival fou el concert “Músiques en Terres de Cruïlla”, en el qual figures destacades d’arreu dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó van cantar amb l’acompanyament de la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca. El públic va gaudir de l’actuació de Miquela Lladó (Illes Balears), Carmen París (Aragó), Claudio Sanna (l’Alguer), Pep Vila (País Valencià), Montse Castellà i Quico, el Noi i el Mut de Ferreries (Catalunya), en un auditori de la Casa de Cultura ple a vessar.

El contingut musical del festival va anar acompanyat d’activitats relacionades amb la recerca musicològica, com la xerrada de Montserrat Garrich (Esbart Català de Dansaires) sobre Apel·les Mestres, la presentació d’una recerca sobre el ball de Mantons d’Ulldecona (Paco Lavega i Dolors Serra) o una taula rodona sobre la música popular i tradicional actual, moderada per Jaume Ayats (Museu de la Música de Barcelona) i que va comptar amb la participació de J. Vicent Frechina (Caramella, revista de música i cultura popular), M. Antònia Pujol (UB) i Joan Francesc Vidal (Conservatori de Música de Tortosa).

Cal destacar el ric debat que es va generar a partir de la intervenció dels participants, que van abordar les problemàtiques actuals de la música popular i tradicional tant des del sector de l’ensenyament com des de la programació, la participació en grups de música tradicional i la creació d’espectacles, i també des de la reflexió teòrica i especialitzada. Ponents i públic van dialogar sobre les identitats musicals en l’època de la globalització, sobre la projecció de les arrels culturals i les experiències adquirides a través de l’entorn i dels altres. Es va discutir fins i tot sobre l’existència o no de la música tradicional, de la seva funcionalitat i el seu context.

Bona participació de públic podem afirmar que van tenir els diversos tallers formatius oferts per a nens i adults: d’instruments de música tradicional, de cant i de música algueresa i de cant i de ball de jota. Va tancar el festival, diumenge per la tarda, una ballada de jota a la Plaça Major de la vila, en la que diversos grups de jota del territori van ballar amb l’acompanyament de Guardet lo Cantador i la seva rondalla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa