Tornaveu
Setmana Santa a Tarragona, tradició i espiritualitat en un entorn únic

La ciutat de Tarragona ja es prepara per una nova Setmana Santa. Aquest any, la celebració cristiana comptarà amb diversos actes i processons programats, que permeten que tradició i espiritualitat convisquin a la ciutat i siguin viscudes intensament al marge de les creences religioses. De fet, l’any 2009 la Generalitat de Catalunya va reconèixer tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona en la categoria de ‘Festa Local d’Interès Turístic’.

Quadre resum de les principals propostes de la Setmana Santa a Tarragona TARRAGONA TURISME

Via Crucis en un entorn màgic

El centre històric de Tarragona es converteix en un espai de devoció pràcticament màgi aquests dies amb les processons i Via Crucis. El Diumenge de Rams comencen a celebrar-se els diversos viacrucis que organitzen les confraries, germandats i gremis que formen part de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona. Els passos desfilen pels carrers de la ciutat i els cristos per l’interior de les esglésies, simulant el recorregut que va fer Jesús de Natzarè amb la creu a sobre. En aquest sentit, un dels Via Crucis més famosos de Tarragona és el dels gitanos, que recorre l’interior de la Parròquia de la Santíssima Trinitat, a la plaça del Rei (dijous 21 de març, a les 19 h). També cal destacar el del Sant Ecce Homo, que se celebra de nit en un entorn inigualable (dijous 28 de març, a les 23.45 h, fins al Loreto). Algunes congregacions opten per celebrar primer el viacrucis dins de l’església, per després treure’n els passos fora i fer la processó. És el cas del Gremi de Pagesos, el de Marejants o els Natzarens, entre d’altres.

Una processó a Tarragona RAFAEL LÓPEZ MONNÉ/ TARRAGONA TURISME

Consulteu aquí el programa

Processó del Sant Enterrament: 29 de març a les 19.30 h

Però, sense cap mena de dubte, la més important de totes les manifestacions que es porten a terme durant aquests dies és la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant. Aquesta processó és considerada com una de les més importants de la Mediterrània. Va ser declarada ‘Element Patrimonial d’lnterès Nacional‘ per la Generalitat de Catalunya l’any 2010. Abans de la sortida, els armats recullen església per església cadascun dels elements, un dels actes més típics. La primera prova documentada de la celebració d’aquesta processó pels carrers de la Part Alta és de l’any 1550. Actualment, més de 4.000 persones s’agrupen en 13 gremis, confraries i congregacions portants de 20 misteris en aquesta processó. Els passos van precedits pels armats que trenquen el silenci amb el so dels seus timbals

Deixant de banda la part més tradicional i coneguda, també hi ha una llista important d’actes que val la pena veure i que defineixen la personalitat de la Setmana Santa tarragonina, com per exemple, la guàrdia d’honor dels Armats de la Sang a l’església Natzaret.

Dues rutes turístiques de Setmana Santa

Però enguany hi ha una novetat important, la ciutat estrena dues rutes turístiques, gratuïtes i amb reserva prèvia per fer del 23 al 29 de març. La Setmana Santa tarragonina i els espais per on transcorre tenen un valor cultural, artístic, patrimonial i comunitari inqüestionable i hem volgut que les persones que ens visiten tinguin l’oportunitat de conèixer tots aquests valors de primera mà i des d’una perspectiva rigorosa i amena a parts iguals”, s’explica des del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona (PMTT). Les rutes tindran una durada de 90 minuts, en quatre idiomes i amb un recorregut per alguns dels espais més emblemàtics de la Setmana Santa tarragonina, com el Museu Bíblic, l’església de Sant Llorenç o l’església de Sant Agustí. Podeu reservar les rutes fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa