Tornaveu
Santa Tecla: La festa de les festes de Tarragona

Els plats forts de les festes són el 22 de Setembre (Vigília) i el 23 de Setembre (dia de Santa Tecla), però el tret de sortida és el 13 de setembre. Aquell dia, comença amb el ritual de “La Crida i la Nit Inaugural” (La Flama i la Nit Inaugural), en què l’alcalde de la ciutat fa una crida a celebrar les festes. Els músics del municipi surten a la balconada consistorial per anunciar la festa, i la continuació esclata la primera Tronada pirotècnica.

També forma part del ritual el primer Dissabte de Santa Tecla, amb una mostra de Folklore viu i el concert familiar, un acte únic en què grups festius rituals d’altres localitats es desplacen a Tarragona. A la tarda l’actuació d’algun grup de renom per omplir la plaça de la Font amb públic infantil. Després és el torn del primer Diumenge de Festes, on la protagonista és la “Diada Castellera”, que aplega les escoles de castellers més importants de Catalunya, com també les dues agrupacions més destacades de la ciutat.

El dia 19 és “Santa Tecla Petita”. A primera hora de la nit la Moixiganga col·loca el mocador de les Festes, enlairant unes torretes, a la imatge de la patrona situada al carrer de Santa Tecla. És el torn dels més menuts, que tenen una reproducció a escala infantil del Seguici Popular i dels castells que realitzen els adults en els dies centrals.

El dia 22 és un dels plats forts, “La Vigília”. Es produeix una entrada ritual dels músics tradicionals a la ciutat. A la tarda, primera sortida al complet del Seguici Popular, danses dramàtiques amb versos crítics i representació completa de la Moixiganga, que executa els misteris de la Passió de Jesucrist. La nit continua amb la revetlla, una festa amb nombroses actuacions musicals per tota la ciutat, que acaben amb la sortida del sol i els dolçainers i tabalers.

L’endemà, dia 23, és la “Diada de Santa Tecla”, amb la sortida del Seguici Popular per acompanyar la corporació municipal, i la tarda a la Processó del braç de Santa Tecla. Acaba amb una impressionant actuació a les portes de la Catedral. A la nit té lloc un espectacle pirotècnic a la Punta del Miracle. I el darrer dia, “La Mercè”: els castellers pugen i baixen els vint esglaons de l’escalinata de la Catedral amb una construcció de quatre pisos, per després portar-la fins a l’Ajuntament. A la nit, comiat de dues setmanes de rauxa amb els grups de diables i bèsties més importants de Catalunya al correfoc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa