Tornaveu
Riudaura celebra 15 anys de cançons i tonades tradicionals

Després de l’aturada de l’any passat, les cançons i música de tradició oral tornaran a sonar a Riudaura en el marc del festival ‘D’aquí estant veig una estrella’, que enguany celebra quinze anys. Obligada pel context de pandèmia, la cita canvia d’escenari, de l’habitual plaça del Gambetto a la pista poliesportiva municipal, però manté la seva essència: la participació, molt àmplia i activa, dels mateixos riudaurencs i riudarenques en la difusió i revitalització del seu cançoner tradicional.

El municipi de La Garrotxa recupera el festival de música popular i tradicional, però ho fa en una nova ubicació: no serà a la plaça major sinó a la pista del centre cívic municipal, un espai més ampli per “garantir la seguretat tant del públic com dels participants, que són entre 50 i 60 persones”, explica Josep Garcia, del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, impulsor, juntament amb l’Ajuntament, del projecte. A falta de balcons i finestres –que altres anys servien d’escenari per als músics i cantants–, els organitzadors han apostat per oferir igualment diversos espais, amb un escenari gran, un més petit i una pantalla de vídeo, per assegurar un format “molt àgil.

Programa del 15è aniversari

El festival s’inaugurarà divendres 23, a les 10 del vespre, amb el Sopar de Cantadors, reconvertit enguany en una Vetllada, i l’actuació dels Randellaires, qui convidaran al públic a cantar amb ells les tonades.

L’acte principal serà dissabte a la nit, amb un concert que recupera la proposta que s’havia d’haver fet l’any passat, amb Carles Belda amb Marc Serrats i Lo Pardal Roquer, i Jaume Arnella amb Ferran Martínez. A ells s’hi sumaran, com és habitual, els músics i cantadors de Riudaura: “Seran cinc formacions musicals en un poble d’uns 450 habitants, és una moltíssima participació”, destaca Garcia.

El repertori musical recuperarà cançons religioses, infantils, del lleure i de la festa, relacionades amb les feines de la casa i del treball camp, i inclourà també, en el marc de l’Any Joan Tomàs, alguna de les cançons que va recollir el mestre i folklorista per la Garrotxa.

El concert celebra enguany (amb el parèntesi de l’any passat) 15 anys des de la primera edició, el 2006. El que havia de ser un concert de culminació d’un treball de camp i de presentació del llibre del Josep Garcia D’aquí estant veig una estrella. Cançons i tonades tradicionals a Riudaura (Quaderns de les 7 Sivelles) i és avui un festival de referència en la música tradicional.

Les activitats són gratuïtes i no cal fer reserva, però les places són limitades i es recomana venir amb antelació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa