Tornaveu
Poblenou estrenarà la comparsa de capgrossos per la 150a Festa Major

Els barris barcelonins segueixen de festa i aquest cap de setmana toca el torn al Poblenou. Del 9 al 18 de setembre s’hi podran gaudir de prop de tres-activitats per a tots els públics: concerts, dinars populars, diada castellera, correfoc, cercaviles de gegants i imatgeria festiva o una exposició sobre la memòria pictòrica del Poblenou, entre altres, per commemorar els 150 anys de festa major al barri. Aquest dissabte es donaran a conèixer els nous capgrossos de Carmen Amaya, Maria Espinalt, Josep Maria Huertas i Josep Maria Subirachs.

Dissabte 10 de setembre, una cercavila de cultura popular i el pregó a càrrec dels actors poblenovins Àngela i Àlvaro Cervantes, des de la Rambla del Poblenou, donaran el toc de sortida oficial a la festa major, que torna amb un programa d’actes molt atapeït. S’han programat prop de tres-centes activitats repartides per tot el barri i organitzades per una seixantena d’entitats, com la Coordinadora d’Entitats del Poblenou, l’AVV del Poblenou, l’Arxiu Històric del Poblenou, etc.

Nova comparsa de capgrossos

Una de les activitats destacades és l’estrena de quatre elements d’imatgeria del barri: els capgrossos de Carmen Amaya, Maria Espinalt, Josep Maria Huertas i Josep Maria Subirachs. Les figures són obra de l’artista Òscar Garcia, del taller la Candela Creacions, i formaran part de la nova comparsa de Capgrossos del Poblenou, que vol reivindicar la memòria històrica del barri i que s’anirà completant durant els pròxims anys.

El disseny de les figures en cartó pedra i del vestuari –realitzat pel patronista Guillem Amorós–, ha anat precedit d’un extens treball de recerca i documentació, amb entrevistes amb els familiars i visites a l’Arxiu Històric i a l’Institut del Teatre, on van trobar el vestit que la soprano Maria Espinalt va lluir a l’òpera Marina i que ha servit d’inspiració per al model que portarà el seu capgròs.

L’estrena serà dissabte 17 de setembre al matí amb una cercavila que passejarà per diversos punts emblemàtics del barri i vinculats amb els personatges, acompanyats pels Capgrossos de Barcelona, que faran de padrins, els Diables del Poblenou, els Nans de Poble Sec i altres colles convidades. A l’acte es presentarà també la coreografia, composta per l’historiador i etnomusicòleg Pol Ducable. Òscar Garcia explica que el ball tindrà un tema central que unirà diverses peces: “una havanera, per recordar que Poblenou era un barri mariner, una sardana com a dansa emblemàtica catalana, un tango flamenc en homenatge a Carmen Amaya i una jota en representació a les Terres de l’Ebre”.

Concerts, exposicions i cultura popular

Una altra proposta especial del programa és l’exposició La memòria pictòrica del Poblenou, de l’artista poblenovina Neus Martín Royo, un recorregut pictòric a través de la transformació del barri en els últims anys trenta. Són 130 obres que retraten comerços tradicionals, fàbriques, antigues cotxeres, el litoral… paisatges en ocasions ja desapareguts, però que configuren el patrimoni col·lectiu d’un barri amb personalitat única. Es podrà veure en quatre espais emblemàtics i industrials: la Torre de les Aigües, l’edifici Oliva Artés, la Fundació Palo Alto i el Centre Cívic Can Felipa.

A més, durant deu dies hi haurà arrossades i sopars populars, esports, concerts i balls, danses, cinema, bitlles catalanes i jocs tradicionals, un concert de la Banda Municipal de Barcelona al Casino l’Aliança del Poblenou, la XIX Trobada Puntaires i la Festa intercultural ‘Un Poblenou de Tots els colors’ al Parc del Centre del Poblenou.

L’últim dia, diumenge 18, tindrà lloc la diada castellera –amb la Jove de Barcelona, Castellers del Poblesec i Castellers de Badalona–, cercavila i ball de Gegants al matí; mentre que a la tarda, el castell de focs des de la platja de Bogatell posarà el punt final de la festa. La celebració del 150 aniversari, però, continuarà durant tot l’any amb altres propostes i trobades que culminaran el setembre de 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa