Tornaveu
Perpinyà acull l’Aplec Internacional més nombrós

El cap de setmana del 29 de juliol, divendres, al diumenge 31 de juliol, Perpinyà esdevindrà la capital de la cultura popular catalana, ja que és la ciutat que acull la 29ª edició de l’Aplec Internacional. La cita, organitzada cada estiu per Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore), consisteix en què una ciutat europea acull durant un cap de setmana una variada i àmplia representació de manifestacions de la cultura popular catalana: gegants, falcons, sardanes, ball de bastons…

Enguany l’Aplec Internacional es prepara per fer història. A les portes de la celebració de la 30ª edició, que per si mateixa aquesta data ja és tota una referència de la tasca d’Adifolk per portar la cultura popular catalana arreu, l’entitat ha organitzat un Aplec que comptarà amb més de noranta grups que es desplaçaran a Perpinyà i que actuaran pels voltants del Castellet de Perpinyà. La proximitat geogràfica fa possible aquesta àmplia representació de la cultura popular catalana, tot i que pels organitzadors també serà una manera de tancar un cicle, davant d’un canvi de model que es preveu que l’Aplec adquirirà en la propera edició.

Com és habitual ja des dels darrers Aplecs Internacionals, les actuacions han estat programades amb un sentit escènic i aglutinador de la cultura popular catalana. “Tots els grups mantindran la seva particularitat i el seu espai dins de l’Aplec, intentant presentar la cultura popular catalana d’una manera transversal i en un conjunt que ens enriqueixi a tots i enlluerni a la ciutat que ens acull, Perpinyà”, diu Joan Gómez, president d’Adifolk.

Tres dies de festa

El tret de sortida es donarà a les 16h del divendres 29 de juliol a l’Ajuntament de Perpinyà amb la inauguració de l’exposició Les Grans Forques de la Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona. Seguida d’una altra inauguració, en aquest cas a les 17h a la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, la de l’exposició La Patum i altres patrimonis, del Museu Etnològic de Barcelona, amb una conferència sobre el ritual del foc i les seves manifestacions a càrrec de Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona i del Museu de Cultures del Món.

Alguns dels actes principals del dissabte seran la construcció, de 9.30h a 14h, d’una catifa de flors a la plaça del costat de la Catedral de Perpinyà, una actuació de falcons i sardanes a la plaça de la Catedral (10h), o l’espectacle El seny i la Rauxa, que es durà a terme a les 18h a la plaça del Castellet i que commemora l’imaginari de Josep Maria Folch i Torres, en el marc de la commemoració del centenari de la primera representació dels seus Pastorets.

Pel que fa al diumenge, entre d’altres actes, a les 10.30h sortiran diverses cercaviles des de diferents places de Perpinyà, a les 11h a la plaça del Castellet hi haurà una actuació de castells que donarà pas a una ballada de bastoners. Cal destacar l’espectacle al mateix emplaçament de Traició! L’ànima de festa (17h9. Finalment un concert de cobla i corals a la Catedral de Perpinyà (21h), serà la cloenda del 29è Aplec Internacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa