Tornaveu
Les sardanes comencen a recuperar el pols al carrer

“Des de la Confederació estem esperançats, perquè cada vegada estan sortint noves propostes per recuperar l’activitat. Les cobles i els organitzadors estan fent un esforç important per tornar a la normalitat, per poder fer activitats amb una normativa que, a hores d’ara, el Procicat encara no ens ha validat. Comencen a haver-hi estrenes de sardanes, ballades, audicions i alguns aplecs. Però a la vegada estem molt preocupats per aquests rebrots que poden frenar aquesta tornada”. Així s’expressa a Tornaveu el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, que també fa un toc d’alerta al sector davant la necessitat de complir les mesures de seguretat decretades per fer front a la pandèmia de la Covid-19: “Alguns sardanistes no són conscients de la necessitat d’adoptar totes les mesures de seguretat recomanades per les autoritats sanitàries, i encara es pot veure gent que passa per on se celebren les activitats sense mascareta, o que no hi ha gel hidroalcohòlic per poder-se rentar les mans. S’ha de procurar ser valents, però guardant totes les mesures de seguretat”, afegeix.

Sigui com sigui, les sardanes comencen a veure la llum després de mesos de confinament. El mes de juliol ha començat amb tres aplecs, a Artés, Banyoles i Rosselló de Segrià, i el 15 de juliol ha tingut lloc un concert al pla de la Catedral de Barcelona, a càrrec de la cobla Ciutat de Terrassa, el primer d’una sèrie de concerts durant l’estiu (els dimecres 29 de juliol, 12 i 26 d’agost i 2 i 9 de setembre). Les activitats de la Catedral seran amb aforament limitat, i per poder-hi accedir caldrà reservar prèviament el lloc –de forma gratuïta- al correu [email protected]. També es pot aconseguir localitat el mateix dia de l’audició-concert, fins completar l’aforament permès.

Com s’han fet els primers aplecs? Com explica la Confederació Sardanista, calia registrar-se prèviament, i les rotllanes han tingut un màxim de 12 persones, preferiblement conegudes entre elles. Per participar-hi ha calgut signar un certificat de no haver estat en contacte amb malalts de COVID-19 els 15 dies anteriors. També s’ha hagut d’usar mascareta mentre no es ballava. I per ballar, els dansaires ho han hagut de fer sempre a la mateixa rotllana i desinfectar-se les mans amb hidrogel. A més a més, els músics ha estat separats amb una major distància entre ells, i dels dansaires. Igualment, hi ha hagut uns recorreguts marcats per anar al bar, al lavabo i per entrar i sortir de l’espai de l’Aplec, sense possibilitat d’interactuar amb altres persones per evitar contactes i possibles infeccions.

L’organització d’aquests tres primers Aplecs, en formats nous amb mesures de seguretat sanitària, són “un bri d’esperança per reprendre de mica en mica les activitats sardanistes tradicionals”, afegeix Xavier Tresserras.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa