Tornaveu
Les festes de Santa Tecla recuperen la seva part més tradicional

Santa Tecla avança cap a la recuperació després de l’aturada de molts actes a causa de la pandèmia i enguany ja recuperen bona part del corpus més tradicional del programa. Així, es podran tornar a veure els balls parlats, les representacions de Dames i Vells, la Moixiganga i, especialment, del Seguici Popular al complet, ubicat a la plaça de la Font, que serà una de les cites més esperades. També s’està treballant per dur a terme una diada castellera el 23 de setembre.

El dimecres 15, la Crida, de nou en un acte restringit i ubicat a les muralles de la ciutat, homenatjarà la compositora Roser Olivé i convidarà entitats i tarragonins a la festa major. Serà el tret de sortida d’unes celebracions que des de l’Ajuntament han qualificat d’“extraordinàries” perquè commemoren els 700 anys de l’arribada del braç de santa Tecla a la ciutat, cosa que va significar la primera manifestació massiva de cultura popular als carrers. Per això, el programa inclou més de 300 propostes, entre les quals, diversos actes per donar a conèixer la festa i seva història, adaptats, encara, al context de pandèmia.

Santa Tecla 700

Amb motiu d’aquest aniversari, s’han programat propostes també excepcionals: el concert Thecla 700, a càrrec dels Ministrers del Consell Municipal de la ciutat a la Catedral, el 17 de setembre; l’estrena del documental 700 anys i un dia, de David Aymerich, que proposa una mirada particular a les festes a través de les persones integrants del Seguici Popular, el 19 de setembre, i també el debat ‘700 Tecles’, en un acte previ el 10 de setembre.

Retorn del Seguici

El Seguici, que no es va poder veure complet l’any passat, tornarà a ser una de les cites principals del programa. Ho farà a la plaça de la Font, dalt d’un escenari, i en diverses tandes de lluïment entre els dies 22 i 23, i dues representacions més del Seguici Petit el dia 19. Cada passi acollirà 800 espectadors, organitzats per taules de convivència, i per assistir-hi caldrà reserva prèvia. Juntament amb els diables, gegants, turcs i cavallets, bastoners i tota la imatgeria festiva, es podrà veure per primera vegada el ball protocol·lari del Lleó de Tarragona.

També podrem gaudir de les representacions dels balls parlats del Ball de Diables, d’en Serrallonga, de Pastorets, de Gitanes i Dames i Vells, que enguany celebren el seu 40è aniversari.

Castells i foc

Tot i les restriccions, el 23, diada de santa Tecla, podria haver-hi un acte casteller, amb les quatre colles de la ciutat. L’Ajuntament i les colles estan encara estudiant aquest acte i el seu format, que podria comptar amb públic a la plaça de la Font. A més, els castellers també seran protagonistes amb altres activitats, com una taula rodona i una exposició commemoraran els 15 anys de la diada del Primer Diumenge.

A més, la pirotècnia tornarà a marcar els moments més rellevants de la festa: la de Pregó, la Crida i la Tronada Final. També, repetint l’experiència l’any passat, els voladors de Santa Tecla tornaran a impregnar la ciutat d’olor de pólvora per anunciar l’inici de la festa des de diverses localitzacions.

30 anys del Retaule de Santa Tecla

En plena celebració dels seus trenta anys, i del 50è aniversari de l’Esbart Santa Tecla, torna la representació del Retaule, amb un nou concepte i encaix escènic a l’escenari de la Catedral. El mateix esbart també presentarà el seu espectacle Cinquanta anys en dansa, un recorregut per les danses ballades durant els cinquanta anys d’història i amb l’estrena d’una nova coreografia.

Seguint la normativa sanitària, la majoria de les activitats són amb reserva prèvia. Tota la informació està recollida a www.tarragona.cat, i TGN agenda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa