Tornaveu
Les Festes de Sant Roc, declarades Patrimoni d’Interès Nacional

Les Festes de Sant Roc (16 d’agost) són les més antigues que se celebren a Barcelona. En la seva declaració com a Festa Patrimoni d’Interès Nacional, el Govern de Catalunya valora: “malgrat els canvis urbanístics que ha patit la Plaça Nova i el barri que l’envoltava, i el consegüent èxode de veïns i comerciants, la festa s’ha mantingut gràcies a la forta vinculació que aquests encara tenen amb el seu antic barri”.

Bona part de la imatgeria festiva que participa de les Festes de Sant Roc gaudeix d’una tradició centenària. Aquest és el cas del porró llarg (1830); la cucanya i els panellets de Sant Roc (1884); la Bandera Verda (1903) que encapçala el seguici festiu; els gegants Roc i Eulàlia (1905); la Bandera Heràldica (1906) que simbolitza l’inici dels actes festius; el nan Cu-cut, inspirat en un personatge de la revista homònima (1907); o bé el Globus del Capità Munyón (1909).

El president de l’Associació de les Festes de la Plaça Nova, Xavier Cordomí, assegura a Tornaveu que aquest reconeixement suposarà un impuls per una festa que enguany ja celebra la seva 428a edició. Cordomí destaca que “la declaració ens renova les forces per seguir treballant en la memòria de desenes de generacions, de milers de barcelonines i barcelonins, de plaçanovines i plaçanovins, que amb les Festes de Sant Roc han sabut mantenir la identitat del barri i de la ciutat, l’orgull de pertinença i la resistència per a sobreviure i fer visible en temps difícils aquest racó de la ciutat, la plaça Nova i el barri de la Catedral”.

Les Festes de Sant Roc troben el seu origen en la constitució de la Confraria de Sant Roch de la Plaça Nova (1589). Les pregàries al sant, encaminades a cercar la seva protecció contra la pesta, havien gaudit d’una gran popularitat entre els barcelonins durant la segona meitat del segle XVI. Amb la creació d’aquesta germandat, responsable d’honorar Sant Roc amb una festa anual, es volia assegurar la seva intercessió contra la malaltia.

L’Associació de Festes de la Plaça Nova, entitat que vetlla per mantenir i renovar les Festes de Sant Roc, anunciarà pròximament un acte per celebrar la declaració com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa