Tornaveu
Les Festes de Sant Roc commemoren els gegants de la Plaça Nova i el grup Percúdium

Les festes populars més antigues de la ciutat, les Festes de Sant Roc de Barcelona del que abans era el barri de la plaça Nova i que ara anomenem barri Gòtic, celebren els seus 427 anys i ho fan reconeixent el 110è aniversari dels Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, en Roc i la Laieta, i els vint anys del grup de tabalers Percúdium.

Després de la tradicional cercavila inaugural pel barri, dissabte 12 d’agost a les 18h, i la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc (19.15h), hi haurà al davant cinc dies de festa per commemorar l’esperit de supervivència d’un barri que malgrat els diversos embats viscuts, com ara la Guerra Civil, o els canvis urbanístics i demogràfics de la segona reforma del desarrollismo de la postguerra, ha mantingut una cohesió i identitat pròpia.

La celebració coincideix amb l’exposició Mirades de gegant, que es pot visitar gratuïtament a La Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2), i que traça el recorregut dels 110 anys dels gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, el Roc i la Laieta, els primers gegants barcelonins pertanyents a una entitat veïnal, que mai han interromput la seva activitat i que es mantenen les figures originals.

Un programa festiu i transversal

Després dels actes inaugurals del dissabte 12 d’agost, la festa no s’atura i es presenta un programa molt complet amb moltes picades d’ullet a la tradició i cohesió del barri. Entre d’altres activitats, cal destacar que el dissabte 13 d’agost, la Festa Catalana (la cita setmanal que omple de cultura l’avinguda de la Catedral durant els mesos d’estiu), comptarà amb el ball dels gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, acompanyats del ball de gitanes de Mataró i el Ball de Pastorets de Sitges. Diumenge 14 d’agost, una cercavila a les 18h commemorarà el vintè aniversari del grup de tabalers Percúdium, que acabarà amb una actuació del grup, acompanyat d’altres grups de percussió amics.

Dilluns 15 d’agost i tenint en compte la llegenda de Sant Roc, segons la qual durant la seva visita a Barcelona, el Sant va caure malalt per la pesta i, aixoplugat a les muralles romanes, ningú se’n va fer càrrec tret d’un gos que cada dia l’alimentava de panets fins que es va recuperar, es durà a terme a les 12h la Festa del Gos, amb proves i exhibicions d’ensinistrament caní a càrrec de Club Agility Ciutat Comtal, que seguirà amb la tradicional salutació del gos a Sant Roc.

Diverses activitats ompliran els dies fins a la cloenda dimarts 16 d’agost que comptarà amb l’actuació (20:30h) del degà dels esbarts a Catalunya, l’Esbart Català de Dansaires, un nou concert de Percúdium (22:15h), el 33è Correfoc (22:30h) amb els Diables del Barri Gòtic, l’Arpella del Barri Gòtic i la Víbria de Barcelona i un Castell de focs a càrrec de Pirotècnia Igual que tancarà la festa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa