Tornaveu
Les colles falconeres, protagonistes de la III Diada d’Adifolk a Perpinyà

1659 és una data horrorosa per a la història de Catalunya. El 7 de novembre es firmava el Tractat dels Pirineus, que suposava la cessió de comtat de Rosselló i part de la Cerdanya a la corona Francesa. Gairebé han passat 360 anys des d’aquell malaurat dia, però els vincles entre els catalans d’una banda i l’altra de la serralada segueixen sent estrets. Així ho va tornar a demostrar la III Diada d’Adifolk a Perpinyà (DAP), celebrada ahir amb un gran èxit d’ assistència.

Entre la trentena de colles participants en la DAP 2019, s’han pogut una representació àmplia de col·lectius de cultura popular: esbarts, bestiari, balls de bastons, corals, diables, gegants i capgrossos, falcons, sardanes. Pràcticament tots ells han participat en la cercavila inaugural de la jornada, culminada a la Plaça de la Victòria, on s’ha dut a terme una mostra de lluïment dels grups festius. A la mateixa hora, la Federació Catalana de Jocs Tradicionals i la Companyia de Jocs l’Anònima han presentat una mostra de jocs tradicionals.

Acabat el dinar de germanor a la Casa Musical, l’Ajuntament de Perpinyà ha albergat la recepció institucional de la Diada als grups participants i s’ha procedit al lliurament d’obsequis a les colles participants.

Per aconseguir apropar la cultura popular principatina al Rosselló, cada edició de la DAP dona preponderància a una expressió festiva. Enguany el protagonisme ha recaigut en els falconers, representats per les colles de Salanca, Vallbona d’Anoia, Barcelona, Piera i Vilanova i la Geltrú. Les cinc formacions han participat en una llarga cercavila que ha fet aturada a les places Loge, Jean Jaurès, République, Gambbeta i de la Victòria. Allí, totes elles han participat en la construcció d’una figura espectacular, conformada pels més de 200 integrants de les formacions.

Fins al 20 de març del 2020, Perpinyà ostentarà la Capital de la Sardana. A mitja tarda, s’ha puntejat la dansa nacional catalana amb el Castellet com a emblemàtic teló de fons. A continuació, el públic ha pogut gaudir de les peces interpretades per la coral manresana Quarta Justa. Ha estat el preludi de la mostra de danses tradicionals catalanes, amenitzada pel ball folk, gràcies a la qual molts perpinyanesos han après diferents danses catalanes.

La III Diada d’Adifolk a Perpinyà ha posat el punt final amb un espectacular castell de foc en el Pont del Castellet. En aquest enllaç podeu veure el videoresum de la jornada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa