Tornaveu
L’Aquelarre de Cervera, l’origen

Els propers 28, 29 i 30 d’agost tindrà lloc l’Aquelarre de Cervera, la festa per excel·lència d’aquesta terra que implica grans i petits com cap altre esdeveniment. Ara és una festa de prestigi que atrau no només els vilatans, sinó gent vinguda d’arreu. Però els seus orígens cal cercar-los fa trenta-set anys. La primera edició de l’Aquelarre es va celebrar l’any 1978 gràcies a l’impuls de l’Assemblea de Joves, amb la col·laboració dels membres de la revista Carreró de les bruixes.

L’Assemblea de Joves (1977-1979) va ser un grup que va intentar aglutinar el nombre més gran possible de gent jove per “treballar junts i assolir el desenvolupament de qualsevol tipus d’activitat, que al mateix temps de realitzar-nos, repercuteixi per al bé de la comunitat cerverina”. D’aquí en va sorgir la restauració dels gegants i capgrossos, la creació de la setmana cultural “Isagoge”, la Cavalcada de Reis, el Barri dels Àngels, el Grup de Grallers i la Nadalenca. Per la seva banda, la revista Carreró de les Bruixes (1978-1982) va ser impulsada per joves interessats en el periodisme i en els mitjans de comunicació.

Inicialment, aquell grup de joves volia col·laborar en la recuperació d’un barri de Cervera, però els veïns del barri van rebutjar la seva ajuda. Va ser aleshores quan van començar l’aventura de fer una nova festa. Van triar el barri del Carreró de les Bruixes. El nom d’Aquelarre sembla evident, reunió de bruixes. Aquella primera festa del 1978 va permetre recuperar i redescobrir el Carreró de les Bruixes, del segle XIII, que formava part del primer recinte emmurallat de la ciutat. A més, la festa va ser sense component religiós, i com expliquen els seus impulsors al web de l’Aquelarre, era “una festa folla, que cadascú vingui a la festa de bruixes per a viure-hi el seu particular sàbat festiu”.

A partir d’aleshores, aquella festa va anar creixent, fins a convertir-se en el monstre d’avui. Una festa que, efectivament, fa tornar foll tothom i alhora projecta Cervera al mapa de les grans festes de la cultura popular catalana.

Trobareu tota la informació sobre l’Aquelarre 2015, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa