Tornaveu
L’Aplec Internacional ha celebrat el seu tret de sortida a Manresa

Ni els pronòstics adversos ni la pluja amb què finalment es van fer realitat les prediccions han pogut contra el tret de sortida del 31è Aplec Internacional, que es va celebrar a Manresa, dissabte 12 de maig. Aprofitant que ostenta la capitalitat de la cultura catalana, la capital de la comarca del Bages va reunir al llarg de tot el dia a 25 grups i mig miler d’actuants, als quals cal sumar-hi tot el públic que va gaudir de les diferents activitats que l’Associació Adifolk, organitzadors de la trobada havien preparat.

Com a avantsala del 31è Aplec que enguany se celebra a Washington, dins del Festival Smithsonian Folklife, i realçant el repte que això suposa per a la cultura catalana, els organitzadors han concebut la jornada del dissabte com el tret de sortida d’un Aplec que enguany creuarà l’Atlàntic per primera vegada. “És un Aplec especial, per peimer cop anem fora d’Europa, ja que sempre l’hem celebrat a ciutats europees, per aquest motiu desitjàvem organitzar aquesta jornada a Manresa, que entronca amb lema de la present edició de l’Aplec: Ponts de Cultura: Un viatge d’anada i tornada Europa – Amèrica- Catalunya”, explica a Tornaveu Ivan Besora, president d’Adifolk. La trobada ha volgut ser un acte de reconeixement del treball i la disposició dels grups i federacions de cultura popular catalana.

D’aquesta manera, després de la plantada de l’imaginari, al passeig Pere III a Manresa, al Centre Cultural El casino de Manresa s’ha dut a terme un acte públic en el qual les 11 federacions que col·laboren amb Adifolk han signat sengles convenis de col·laboració amb l’entitat. Tot seguit s’ha desenvolupat, tal com estava previst, la cercavila per Manresa.

Apadrinament de Folk

Després de la cercavila s’ha fet l’entrada de lluïment dels diversos grups a la plaça de Manresa, on s’ha presentat Folk, el capgròs que serà representant d’Adifolk. La peça d’imatgeria recrea l’estètica dels ministrils que fan referència al logotip d’Adifolk, i ha estat apadrinat pel capgròs de Joan Amades, pels capgrossos centenaris de Capellades, els Nans de Manresa i els Caps Llúpia de Vic.

Tot seguit, a les 13h del matí s’ha dut a terme la recepció institucional dels grups al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa, amb la presència d’autoritats manresanes i també de la directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Maria Àngels Blasco, i el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol.

Una pluja amenaçadora

A la tarda l’acció s’ha traslladat al Parc de l’Agulla de Manresa, on s’ha dedicat un espai per als més petits amb mostres de jocs tradicionals, gestionat per la Federació Catalana del Joc Tradicional, i a l’escenari principal del parc ha tingut lloc el concert de la Banda Unió Musical de Tarragona, seguit d’una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers i les rotllanes formades pels grups sardanistes Dintre El Bosc de Manresa i Fonts de Valldans de Ponts, que han acollit a tothom qui ha volgut entrar-hi. L’espectacle de sardanes ha acabat amb una ballada reivindicativa amb la interpretació de la peça Petits teutons, composició de Dani Gasulla que adapta la cançó infantil alemanya que sembla que digui “Viva Puigdemont”. Tal com estava previst de 19h a 23h hi havia l’espectacle ininterromput La màgia del Parc, en el qual tal com s’ha realitzat en els últims Aplecs Internacionals, la successió de grups i colles de la cultura popular catalana es fa seguint un guió i amb una voluntat escènica unificadora.

Sota l’amenaça de la pluja s’ha realitzat l’actuació del grup de música tradicional Aiguabarreig i els grups de diables convidats han fet una actuació de lluïment. No ha estat possible però, l’actuació del grup d’Havaneres, ni altres actuacions previstes, ja que sobre les 21h del vespre la pluja finalment va fer acte de presència, i de quina manera!

“Amb tot, hem pogut escenificar al Parc de l’Agulla el relleu de Manresa cap a Washington que s’ha simbolitzat a través de la figura de Folk”, expressa Besora. Per a Adifolk serà un repte la celebració del 31è Aplec a Washington dins del Smithsonian Festival Folklife Festival. El certamen, que celebra la 51a edició, té lloc al National Mall de Washington, un espai que concentra 16 dels museus més importants del país, del 27 de juny al 8 de juliol. Això implica que Catalunya com a cultura convidada realitzarà diferents actuacions cadascun dels dies, en els quals també hi haurà ballades de sardanes. “Amb tot, i tal com hem preparat en tots els darrers Aplecs hi haurà un espectacle amb voluntat escpènica i guió que anirà presentant cadascun dels grups, aquest espectacle, el representarem en dues sessions, segurament al principi i al final del Folklife Festival”, explica Besora, il·lusionat però també conscient de la responsabilitat que té al davant. I també enfeinat, ja que precisament aquesta setmana hi ha diverses reunions amb els responsables de l’Smithsonian, la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acciñó Culturals i Adifolk. De ben segur que els esforços valdran la pena per situar Catalunya al món com una terra plena de cultura popular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa