Tornaveu
L’Aplec Internacional es renova en el seu trentè aniversari

Tot va començar a Amsterdam. El 6 d’agost de 1988, tres cobles catalanes, sis esbarts i una colla gegantera, es van trobar a la capital holandesa per celebrar el Primer Aplec Internacional de grups folklòrics catalans. Malgrat que les tres primeres edicions foren batejades com “Aplec Internacional de la Sardana”, molt aviat es van incorporar altres expressions folklòriques: cavallets, bastoners, corals grallers, diables… Han passat gairebé tres dècades, i Adifolk segueix exportant la cultura catalana arreu del món.

Ostrava 2017 no serà una edició ordinària. La Generalitat de Catalunya hi participarà, per primera vegada, com a coorganitzadora de l’esdeveniment. Una implicació canalitzada a través de la Fira Mediterrània de Manresa, i que suposarà una major visibilitat internacional de l’Aplec. En aquest empeny, es buscaran grans festivals europeus on promocionar les expressions culturals catalanes. Festival of Colours d’Ostrava, una mostra de música i arts de carrer capaç de convocar més de 50.000 persones diàries, s’ha considerat un escenari adequat per iniciar aquest nou canvi de cicle. Tot plegat amb l’objectiu de consolidar un salt qualitatiu i mediàtic de l’Aplec Internacional.

Les novetats del nou Aplec seran revelades divendres 10 (10:30h) al Palau Moja de Barcelona (Carrer de la Portaferrisa, 1), en una roda de premsa convocada per la Direcció General de Cultura Popular i Adifolk. Lluís Puig, màxim responsable de la direcció general, serà el moderador d’una taula que també comptarà amb Joan Gómez i Jordi Pessarodona, president i director artístic d’Adifolk respectivament, i Petra Hradilova, product manager del Festival of Colours d’Ostrava. Entre altres novetats, seran revelades les colles que participaran de l’Aplec, els projectes artístics que el conformaran, i el logotip que l’identificarà.

Gómez destaca a Tornaveu la necessitat de donar un nou impuls a l’Aplec Internacional sense perdre la singularitat que l’ha fet tan característic: “hem de preservar l’essència de l’Aplec, fonamentada en el voluntarietat, sense renunciar a augmentar la difusió de la cultura catalana. I aquest fet passa per una planificació més acurada de les actuacions. Per primera vegada, realitzarem un assaig general per polir aquells aspectes que volem promoure a Ostrava”.

El replantejament de l’Aplec Internacional també es concep com una oportunitat per garantir un model més sostenible, estrènyer els lligams entre les diferents expressions de cultura popular i millorar-ne el ressò mediàtic. La coorganització del Departamament de Cultura s’endevina, en aquest sentit, com una excel·lent oportunitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa