Tornaveu
“La sostenibilitat cultural del futur passa per treballar tots en complicitat i en xarxa”

Fosas, qui va aterrar a la Fira Mediterrània el març de 2019, afronta el segon any al capdavant d’aquest projecte amb la dificultat afegida de la Covid, que ha impactat de front en la cultura popular i tradicional. “Tot el que sigui treball comunitari, relacions, carrer, espontaneïtat, que és l’ADN de la cultura popular i tradicional, i també de la Fira Mediterrània, ha quedat escapçat amb la Covid”, afirma. Per això diu que la d’enguany és encara una edició “excepcional”: “No és la Fira que voldríem, però creiem que tenim un compromís cap a tots els sectors que hi interactuen, per això la vam fer l’any 2020 i la tornem a fer el 2021”, explica.

El director defineix la Fira Mediterrània com un mercat estratègic de projectes artístics multidisciplinars però que comparteixen una mirada a l’arrel, a la tradició i la cultura popular. I això vol dir treballar per crear circuit i per generar discurs. Per reforçar aquests objectius, aquesta edició s’ha posat en marxa l’Obrador d’Arrel, un programa de suport als artistes que presenta una vintena de projectes que s’han treballat conjuntament amb altres equipaments, espais i festivals.

Després de mesos envoltats de notícies sobre cancel·lacions, ajornaments, aturades, Foses presenta la 24a edició amb tres bones notícies: la recuperació de l’espai professional de relació (reformulat amb el nom d’ÀreaPRO), la inclusió de l’associacionisme de cultura popular i la recuperació del nombre de propostes que hi havia el 2019, abans de la Covid.

En total seran 65 espectacles multidisciplinars, aproximadament la meitat de música i l’altra meitat d’arts escèniques. D’ells, 41 seran d’estrena. Per Fosas, això no vol dir que la resta siguin menys importants, “perquè l’altra gran majoria que no s’estrenen és perquè els nostres festivals còmplices les estan estrenant ells perquè són abans en el calendari. Jo estic molt content que a la Fira de Tàrrega o a l’Auditori de Barcelona es puguin veure projectes d’arrel”. Aquest treball conjunt amb altres equipaments, festivals, fires és per Foses la clau de la Fira, “i no només de la Fira, sinó que la sostenibilitat cultural del futur passa per treballar tots en complicitat i en xarxa”.

Fosas és conscient que l’espectador es pot perdre entre tantes propostes, i que una bona part dels espectacles programats li resultaran desconeguts, però insisteix que donar a conèixer noms nous i artistes joves és molt interessant, perquè aporten “una mirada absolutament desacomplexada cap a l’arrel”. I convida al públic a descobrir i deixar-se seduir per tots aquests projectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa