Tornaveu
La Setmana Santa a La Granadella, un patrimoni únic a Catalunya

La Generalitat de Catalunya declarava, el març del 2017, el Desclavament i la processó de l’Encontre de la Granadella (Les Garrigues) elements festius patrimonials d’interès nacional, passant a formar part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La raó és que es tracta dels actes més emblemàtics de la Setmana Santa de la Granadella, molt arrelats i participatius, que identifiquen la localitat i el seu entorn territorial immediat en l’àmbit de les celebracions catalanes de la Setmana Santa. De fet, és un acte únic a tot el país, documentat per primera vegada l’any 1787. El Desclavament se celebra el Divendres Sant a l’església parroquial i consisteix en el desclavament de la creu de la imatge del Sant Crist articulat per dipositar-la a l’urna de vidre davant l’altar. El temple, ple de fidels i visitants, queda a les fosques, una foscor i un silenci només interromputs pel so de la trompeta, el tambor i un cantador, al qual després s’hi suma un cor que interpreta en llatí.

Per altra banda, la Processó de l’Encontre se celebra diumenge de Pasqua. El mossèn, un cop ha acabat la missa, surt de l’església amb la Sagrada Forma dins la Custòdia i els cantadors cantant el Pange Lingua. Després surt, en sentit contrari, la Mare de Déu Dolorosa en aquest cas vestida de blau i no de negre com el Dissabte Sant. En el moment que la Mare de Déu i la Custòdia es troben, ja que circulen en sentit contrari al voltant de l’església, es fan tres acataments, es canta el Regina Coeli i es segueix la processó conjuntament, circulant primer la Custòdia i després la Mare de Déu. Quan la Custòdia arriba a la plaça, es canta el Magnificat, entrant a l’església a l’últim vers, i a dins l’església s’entona el Tantum Ergo. Durant tota la processó les campanes repiquen.

Ara que som a les portes de la Setmana Santa, una bona proposta per conèixer aquest patrimoni és l’exposició La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials, produïda pel Consell Parroquial de l’Església de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella, i que es pot visitar a la Casa dels Gegants fins el proper diumenge 25 de març, en què es proposa al visitant un recorregut per la identitat de la Setmana Santa de la Granadella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa