Tornaveu
La Patum de Berga puja a l’escenari convertida en espectacle musical i familiar

Al novembre se celebrarà el 17è aniversari de la proclamació de La Patum com a obra mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Per commemorar l’efemèride, el dissabte 5 de novembre arriba als escenaris ‘El batec del Tabal’, una passejada musical per la festa a través del relat d’un avi que la troba a faltar. El muntatge, de La Melanzana Ensemble i Xavier Gonzàlez-Costa, i produït per l’Ajuntament de Berga, incorpora les comparses autèntiques de la Patum.

La idea de l’espectacle va sorgir en el context de la pandèmia de la Covid-19, que va obligar a suspendre una festa que, al llarg dels seus més de 600 anys d’història, només en molt comptades ocasions –per guerres o altres pandèmies– s’havia deixat de celebrar. Llavors La Melanzana Ensemble, una formació integrada per joves músics formats a diferents punts d’Europa, van decidir portar la festa més important de Berga a l’escenari. Van contactar amb Xavier Gonzàlez-Costa –autor teatral, poeta i actor, a més de Berguedà i Patumaire d’Honor–, perquè s’encarregués de la conceptualització i la dramatúrgia, i li donés així una dimensió més enllà del format de concert habitual.

El muntatge segueix el fil d’una rondalla narrada per un avi enyorat de Berga, la seva terra, on va néixer i créixer, i on no torna des de fa anys. La música és la gran protagonista. “Les diferents peces han estat arranjades per conservar les melodies tradicionals de la festa, adaptant-les a la instrumentació i l’estil barroc” propis de La Melanzana Ensemble, explica Mònica Roca, violinista de la formació. També inclou una composició final de Roger Belmonte que posa música al poema de Xavier Gonzàlez-Costa que dona títol al conjunt de l’obra.

Gonzàlez-Costa explica que ha dissenyat una posada en escena “mínima i majestuosa alhora”. “Mínima perquè reprodueix de manera molt bàsica la saleta del domicili de l’avi”, unint el present i el passat del personatge, i “majestuosa perquè aquesta escena es troba emmarcada per les comparses autèntiques de la Patum, com l’Àliga, la Guita o els quatre Gegants”, entre d’altres.

L’espectacle anirà a càrrec de Marta Atcher (violí), Mònica Roca (violí), Adrià Trulls (viola), Arnau Rovira (violoncel), Carles Blanch (guitarra barroca i guitarró), Queralt Aymerich (soprano, besàvia i neta) i el mateix Xavier Gonzàlez-Costa, que farà de narrador i avi.

El batec del Tabal oferirà tres funcions consecutives (17 h, 19 h i 21.30 h) el mateix dissabte 5 de novembre. Les entrades es poden adquirir a través del portal web de l’Ajuntament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa