Tornaveu
La Flama del Canigó es prepara per unir els Països Catalans

El proper 22 de juny, vigília del solstici d’estiu, el Museu de la Casa Pairal de Perpinyà deixarà de custodiar la Flama del Canigó per tal que sigui traslladada fins al cim del Canigó, des d’on començarà el seu camí per ajudar a encendre les fogueres de Sant Joan en centenars de poblacions dels Països Catalans. El trasllat des de la Catalunya Nord fins als seus múltiples va a càrrec d’entitats, tant esportives com excursionistes, culturals o veïnals, així com centres escolars, que traslladen la flama en cotxe, en bicicleta, a peu i fins i tot en llagut. És la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la identitat catalana que té l’element del foc com a símbol preeminent, i també una eina bàsica de cohesió i de construcció col·lectiva.

I com tota tradició, s’adapta i es renova a les noves realitats socials i culturals. “Davant els nous reptes socials que ens afecten, la cultura popular és una bona eina de transformació i de cohesió. Per això, volem donar un nou impuls a la Festa de Sant Joan dotant de més eines la Flama del Canigó per arrelar-la al màxim nombre de municipis i ciutats del país i fer-ne el referent nacional de la festa de Sant Joan”, explica Òmnium Cultural, que organitza la rebuda de la Flama del Canigó a Barcelona i els actes de lliurament d’aquesta al Parlament de Catalunya.

Ara bé, i aquí rau la diversitat d’aquesta festa, cada població organitza la rebuda de la Flama a la seva manera, però amb elements compartits. La flama arriba en torxes o quinqués i es diposita en gresols abans d’encendre les respectives fogueres. Habitualment, una persona representativa pel seu activisme llegeix un pregó de festes en cada població. La flama arriba a moltes viles de territoris de llengua catalana, i mobilitza milers de persones i entitats de tota mena, que vetllen per la festa, la rebuda de la flama, el pregó i les activitats paral·leles, de manera que els dies propers a la revetlla de Sant Joan el món de la cultura popular i associativa s’aboca plenament en aquesta celebració que uneix tots els veïns.

La primera vegada que la Flama del Canigó va descendir de la muntanya, per dirigir-se a Perpinyà, va ser l’any 1963, de la mà de Joan Iglésies. Aleshores va comptar amb l’ajuda de diversos corredors del Cercle dels Joves, que la van transportar fins al palau dels Reis de Mallorca a Perpinyà. La tradició diu que la Flama del Canigó porta a tots aquells que volen conservar la seva cultura, un missatge d’amor i de pau, que quan encengui milers de focs de Sant Joan, forjarà les anelles de la cadena fraternal que manté la nostra llengua, història i tradicions.

Podeu consultar les activitats, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa