Tornaveu
La fira de Santa Úrsula de Valls recupera la diada castellera

Diumenge 24 d’octubre la Colla Joves i la Vella dels Xiquets de Valls es retrobaran en la que serà la primera actuació castellera a la plaça del Blat des de l’inici de la pandèmia. Comptarà amb tres rondes de castells i una de pilars i els pilars finals al balcó. I estaran acompanyats pels grallers i per l’escalf, almenys, de 900 espectadors (diem almenys perquè des del consistori vallenc es treballa per ampliar l’aforament). Per accedir a plaça caldrà una entrada, que s’assignarà per sorteig; les inscripcions s’han de fer, fins al dia 17, per internet o presencialment a l’Oficina de Turisme del carrer de la Cort.

Un altre dels actes castellers destacats serà l’estrena del documental El pas. Santa Úrsula 1981, dirigit per Maria Roig, que rememora la mítica diada castellera de 1981, quan la Colla Vella va descarregar el primer quatre de nou amb folre del segle XX i la Colla Joves va fer el mateix amb el cinc de vuit. Amb aquella jornada, les colles vallenques i, per extensió, el món casteller van fer un pas enorme, recuperant nivells no assolits des del segle XIX, i començant el camí de l’anomenada segona època d’or dels castells.

El cinema pren el Centre Històric

Castellers i cinema són també els protagonistes de la iniciativa impulsada per la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Valls, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, que convertirà el centre històric en una gran sala de cinema. Amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic dels germans Lumière a París, s’instal·laran tres grans pantalles a les places del Blat, de l’Oli i de Pilar Prim, que oferiran breus pel·lícules antigues de temàtica castellera en sessió continua, el divendres 22 i dissabte 23.

Els castellers centraran igualment altres activitats: les visites guiades als Indrets Castellers Vallencs, conduïdes per la periodista Eli Carnicé; les visites comentades a l’exposició de Col·leccionisme Casteller, amb prop de 500 peces; la presentació del llibre La mítica Santa Úrsula d’abans de la pandèmia, escrit per una dotzena de periodistes i complementat per la visió dels caps de colla vallencs, i l’estrena de l’espectacle familiar Candela, la de la colla dels estels, al Teatre Principal.

Parla el diable

El 23 d’octubre, la jornada Valls Folklòrica oferirà al matí una taula rodona sobre versots i balls parlats en els balls de diables, moderada per Jordi Llovera; a la tarda, la jornada continuarà amb un ball parlat i carretillada del ball de diables de Valls, acompanyats del drac, el bou tradicional, el ball de diables infantil i el drac petit de Valls.

La programació es complementarà amb diverses propostes, com el 9è Correbous, enguany a la plaça dels Pins; un concert de gralla i balladetes dels gegants i del grup Bufalodre al claustre del Carme; el concert solidari del Rèquiem de G. Fauré a càrrec del Cor de la Universitat Rovira i Virgili amb l’organista Jordi Vergés a l’església de Sant Joan.

Veure el programa complet en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa