Tornaveu
La festa major del Poble-sec recordarà els 150 anys del barri
Poble-sec es prepara per celebrar durant 10 dies, del 19 al 28 de juliol, la seva festa grossa més especial, ja que coincidirà amb el 150 any del seu naixement. L’aniversari se sumarà al d’altres entitats del barri, entre elles la dels Geganters i Grallers (30 anys) i els Castellers, o Bandarres, (20 anys), i que venen a demostrar la vitalitat i diversitat de l’associacionisme en aquest barri barceloní. El programa de festes inclou nombroses actuacions de cultura popular, concerts, cinema a l’aire lliure, activitats esportives, exposicions, dinars populars i molt més.

Divendres 19 de juliol un seguici de les entitats de cultura tradicional catalana donarà pas al pregó de la festa major, que anirà a càrrec d’Isabel Costa, directora de l’Escola Poble-sec –un centre que funciona des de més de 40 anys al barri i que ha aconseguit fer de l’alt percentatge d’alumnat immigrant el seu principal valor–, i la també mestra i escriptora Júlia Costa, prolífica autora de blogs com La panxa del bou o Un balcó al Poble-sec. Ambdues dones, molt arrelades i compromeses al barri, repassaran en el seu parlament la història dels 150 anys del Poble-sec.

Les festes, que s’allargaran fins al 28 de juliol, inclouen moltes activitats per a tots el públics, organitzades per més de 50 entitats agrupades en la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. Entre elles, destaquen el ball inaugural de la festa major amb La Tropical; els correfocs dels Diables del Poble-sec: l’infantil Diada dels fills de Satan, dissabte 20, i el d’adults, a la 34a Diada Infernal, el dissabte 27; i la XXI Trobada de puntaires el diumenge 28 a la plaça Santa Madrona.

També hi haurà un ampli programa d’activitats esportives, com una matinal esportiva al pati de l’Institut Consell de Cent, impulsada des de la Taula Jove del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) del Poble-sec, dissabte 20 (que és una de les novetats d’aquestes festes) i la XXIII Cursa Popular, diumenge 21.

A més, moltes entitats i centres del barri organitzen portes obertes, visites guiades i altres activitats a les seves instal·lacions, com el Jardí Botànic Històric, el Museu Olímpic, el Refugi 307 del MUHBA, la Casa de la Premsa o el Parc de Bombers. També el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec convidarà als veïns i veïnes a descobrir el barri amb dos itineraris: “El Poble-sec històric i literari”, dissabte 20, i “El Poble-sec, els orígens fa 150 anys, dissabte 27.

Una altra proposta molt interessant serà l’espai taller “La ciutat imaginada” de la Fundació Joan Miró, el dijous 25, que proposarà construir, de manera comunitària, una ciutat ideal amb edificis, equipaments, serveis, transports i espais verds per viure-hi de manera sostenible i respectant el medi ambient.

Mostra de cartells festa major del Poble sec i 30 anys de gegants

Dues avionetes ruixant de colors el barri del Poble-sec és la imatge del cartell de la festa major d’enguany, dissenyada per Alejandro Retamal, qui ha volgut reflectir-hi “la barreja de cultures i l’acolliment”. L’obra ha estat la guanyadora del 22è Concurs de cartells de la Festa Major. Tots els treballs presentats estaran exposats al Centre Cultural Albareda, des del 4 de juliol fins al 27. El mateix espai acollirà una mostra per celebrar els 30 anys dels Gegants del Poble-sec.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa