Tornaveu
La festa major del barri del Pi de Barcelona, sobre paper
La defineixen com una festa major curta però intensa. Tres dies en què s’escenifiquen la llegenda del sant Josep Oriol i els atracaments del bandoler català Perot Rocaguinarda, que havia estat veí del barri del Pi de Barcelona. Les festes de Sant Josep Oriol són un homenatge a aquest sant, que va néixer i viure a la Ciutat Vella la segona meitat del segle XVII. Aquest sant, molt venerat al barri, va destacar-se per la dedicació als malalts i als pobres i també perquè era molt auster, fins al punt que arribà a ser conegut amb el sobrenom de Doctor Pa i Aigua.

I és l’any 1995 quan el barri del Pi recupera aquesta festa, que se celebra entorn del 23 de març, gràcies a l’impuls d’un grup de veïns i comerciants, que van decidir tornar la festa als carrers del barri, amb un protagonisme especial per als Gegants del Pi, uns dels més antics de Catalunya: la primera referència d’en Mustafà i l’Elisenda data del 1601, i la de l’Oriol i la Laia, del 1780.

Una història que, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la recuperació de la festivitat, es recull al llibre Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular, escrit per Nico Alonso i Dani Mosquera, que es presenta aquest dijous 1 d’octubre a les 20h a la Casa dels Entremesos. El llibre s’estructura en dues parts. En primer lloc, s’hi pot trobar el repàs de la història de les festes mitjançant els actes que es programen any rere any (els Atracaments d’en Perot, l’Emmulassa’t!, la Passejada dels Oriols, la Cercavila de Festa Major…) i que esdevenen el protocol festiu del barri del Pi i, per una altra, un catàleg amb tots els gegants, bèsties i entremesos que hi han participat aquests anys. En total, hi ha unes tres-centes figures catalogades d’arreu de Catalunya i d’altres països com Bèlgica, Andorra o França. La presentació es podrà seguir al canal de Youtube dels Gegants del Pi i al de la Casa dels Entremesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa