Tornaveu
La festa major de Sant Pau de Ribes ja és Patrimoni Festiu de Catalunya

El reconeixement de la festa es va fer públic el passat dissabte 13 de gener, coincidint amb la presentació del programa. Durant l’acte, el regidor de Cultura, Josep Moya, va destacar l’esforç fet per l’Institut d’Estudis Penedesencs, que està elaborant el catàleg de patrimoni immaterial seguint les premisses de la UNESCO, i de l’historiador local Pere Coll, un dels que més ha estudiat els balls populars ribetans.

La categorització de la festa com a Patrimoni Festiu és el pas necessari per poder accedir la distinció d’Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, la màxima distinció a la qual poden arribar les festivitats populars en l’àmbit català. Aquesta categoria reconeix les celebracions que compten amb un origen remot i una continuïtat mínima de cent anys ininterromputs, que disposen d’unes característiques pròpies sustentades en una identitat assumida per la comunitat a la qual pertanyen, que disposen d’un espai de referència i que compten amb una estructura organitzativa que garanteix la seva continuïtat i evolució.

La festa major va arrencar el cap de setmana passat però l’acte central serà aquest 25 de gener, Sant Pau, amb l’anada i baixada de l’ermita, que enguany estrena un nou aspecte després dels treballs de remodelació. El seguici es desenvoluparà per entre camins rodejats de vinyes i hi participen una àmplia representació dels balls populars, peces de bestiari i els ciutadans.

Enguany també s’ha organitzat una exposició sobre els orígens i la història de l’ermita, juntament amb les mostres de les restes arqueològiques romanes resultants de les excavacions fetes els anys 1981 i 2018.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa