Tornaveu
La Festa dels Reis d’Igualada aspira al reconeixement de la Unesco
El Departament de Cultura inicia el procés per a presentar com a candidata a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la Festa dels Reis d’Igualada un cop el Consell Assessor del Patrimoni Cultural ha revisat avui la proposta i ha donat llum verda a la seva tramitació.

La Festa dels Reis d’Igualada es remunta al 1895 i suposa una gran mobilització per part de tots els igualadins. Els actes festius comencen el 28 de desembre, dia dels Sants Innocents amb l’arribada del patge Faruk a Igualada amb dos llibres un de blanc per apuntar-hi els minyons que es portin bé i un de negre per als que no es portin tan bé. A partir d’aquí el patge parla cada dia a través de les emissores de ràdio i anomena alguns nens i nenes, que els retreu el comportament si han fet entremaliadures i els anima a portar-se millor i aconseguir un regal de Ses Majestats.

Quan arriba la nit del 5 de gener, amb la prèvia recepció dels Reis Mags d’Orient, Igualada s’omple de les carrosses de Ses Majestats, però un fet distintiu de la celebració a Igualada són les escales. Els patges, al llarg del recorregut de la desfilada, pugen als balcons dels pisos per entregar es regals als nens, que viuen l’escena amb màgia innocent. És el punt àlgid de nou dies d’actes amb motiu de la Festa dels Reis.

És per això que l’Ajuntament d’Igualada ha sol·licitat a la Generalitat que s’iniciï el procés per tal que aquesta festa, organitzada per la Fundació Privada Comissió Cavalcada dels Reis FP d’Igualada, sigui reconeguda per la Unesco.
Prèviament, l’any 2010 la festa va ser inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, i va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural. L’any 2013 va rebre la Creu de Sant Jordi. El caràcter participatiu i original d’elements com les escales han estat cabdals per tal que el Departament de Cultura comenci els tràmits per aconseguir la denominació de la Unesco.

En aquest sentit, a l’hora de valorar la proposta, el Consell Assessor ha tingut en compte que la festa compleix amb els cinc criteris marcats per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial fixats per la Unesco. En primer lloc és un element del patrimoni cultural immaterial en el sentit de l’article 2 de la Convenció, la seva inscripció podria posar de manifest la diversitat de l’acte a escala mundial; a més, és una proposta amb gran suport i participació a Igualada i al seu entorn. També s’ha tingut en compte que la festa figura en l’inventari de patrimoni cultural immaterial de Catalunya. En cinquè i últim lloc s’ha tingut en compte que la Festa de Reis d’Igualada mobilitza una gran quantitat de personatges interpretats per molts membres de la població i suposa una escenificació pública de gran dimensió i creativitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mateu Tres a gener 15, 2015 | 15:05
    Mateu Tres gener 15, 2015 | 15:05
    Enhorabona per als igualadins! A Sant Vicenç dels Horts, trobem la segona cavalcada de reis més antiga de Catalunya (1896).
  2. Icona del comentari de: Pere-Joan a gener 15, 2015 | 19:09
    Pere-Joan gener 15, 2015 | 19:09
    realment és la cavalcada més espectacular que he vist mai, es mereix aquest reconeixement, no només per la seva antiguitat sinó també per la seva originalitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa