Tornaveu
La Festa del Flabiol d’Arbúcies reivindicarà el patrimoni del Montseny

Els flabiolaires són un tret distintiu de la comarca de La Selva, i més específicament d’Arbúcies. Seguint el format inaugurat l’any passat, la 33a edició de la Festa del Flabiol (4 i 5 de novembre) coincidirà amb la Fira de Tardor. Unint els dos esdeveniments en un sol programa, es desitja visualitzar la riquesa musical, però també gastronòmica, paisatgística i artesanal, de la comarca.

Tradicionalment, l’instrument convidat en la Festa del Flabiol es limitava atenir un paper predominant en la interpretació d’una peça conjunta que compta amb la participació de tots els flabiolaires presents. Enguany, gràcies a la presència de Juana Etxeogin a Arbúcies, la txirula basca també protagonitzarà activitats específiques. Tothom que ho desitgi podrà participar d’un taller iniciàtic per aprendre a interpretar-la –seguint les indicacions que trobaran en aquest enllaç—, assistir al concert La txirula al cicle festiu anual, o escoltar la dissertació que la mateixa Etxeogin oferirà en el marc dels XIII Col·loquis del Flabiol.

Com no podia ser altrament, el programa també reserva espai pels esdeveniments que han fet la festa més coneguda: l’audició de sardanes obligades de flabiol, en aquesta edició a càrrec de la Cobla Lluïsos de Taradell, la trobada de flabiolaires, i la fira de luthiers i productes flabiolístics.

Transcendint l’àmbit musical, el Museu Etnològic del Montseny la Gabella (MEMGA) reivindicarà el patrimoni local. Aprofitant l’afluència de públic d’arreu de Catalunya, es presentarà l’inventari de varietats de productes agrícoles de la comarca de La Selva, s’organitzarà el concurs de receptes de la Reserva de la Biosfera del Montseny i s’oferiran visites als tres centres d’interpretació que custodia el MEMGA: el museu homònim, el Jardí Dendrològic del Roquer i la Farga del Roquer.

Podeu consultar tota la programació de la Festa del Flabiol i la Fira de la Tardor en aquest enllaç.

La Festa del Flabiol d’Arbúcies

Creada l’any 1985, la Festa del Flabiol ha tingut una importància decisiva per salvaguardar un dels instruments més genuïns de la cultura catalana. En uns moments alarmants per la pràctica del flabiol, la iniciativa oferí un punt de trobada a tots els flabiolaires catalans per compartir experiències i visualitzar-se millor. Des de llavors, ha esdevingut un espai per dinamitzar el col·lectiu i reflexionar entorn temàtiques flabiolaires de tota índole: origen històric, presència a les escoles, estudis de melodies funcions socials originàries. Gràcies a aquesta feina, la transmissió generacional del flabiol sembla molt més garantida. Així ho demostra la celebració de la Trobada de Flabiolaires a les escoles, que anualment implica més de 500 alumnes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa