Tornaveu
La festa de Sant Magí es repensa per mantenir la tradició en temps de pandèmia

Com ha passat amb altres festes d’arreu del país, Sant Magí experimentarà una transformació per poder sobreviure sense perdre les arrels en un any complex. Per aconseguir-ho, es potenciarà el contingut audiovisual, amb una oferta potent que permetrà seguir en directe molts actes que, per aforament, no podran acollir tothom. A més, es proposaran continguts d’arxiu i programes especials de la televisió Tac12, però també es presentaran nous projectes audiovisuals que comptaran amb la participació dels tarragonins i tarragonines. Els plats forts d’aquestes transmissions seran la diada castellera de Sant Magí i la tradicional Professó de la tarda, adaptats a la situació.

L’exhibició castellera de Sant Magí serà el 19 d’agost a la plaça de les Cols, a càrrec de les quatre colles locals: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Al vespre, la professó de Sant Magí recorre els carrers de la Part Alta, arribant al seu moment culminant amb el retorn del sant a la capella del Portal del Carro, acompanyat per la pujada de pilars caminants de les 4 colles castelleres de la ciutat, i l’espatarrant pirotècnia disparada en honor del sant.

Per altra banda, l’Ajuntament i les entitats que organitzen la festa han volgut donar un caràcter simbòlic a la música tradicional i les campanades, i a més es marcarà l’inici i final de festa amb una tronada i també es podran sentir les Matinades del dia de Sant Magí, sortint des de diferents punts de la ciutat. Una de les novetats serà el format de la Baixada de l’Aigua des de la Brufaganya. L’aigua baixarà amb un original vehicle de transport històric a motor des de la matinada del dia 18 arribant a Tarragona al migdia del mateix dia.

En l’apartat musical, se celebrarà el Festival de Sant Magí de l’AMT que, amb invitació prèvia i amb una rotació de públic i artistes, donaran l’oportunitat de gaudir-lo a tothom que ho desitgi. També cal destacar el concert del violinista Ara Malikian, que torna a la ciutat el 17 d’agost per oferir el seu espectacular directe. També tindrà un pes important la 12a edició de La iMAGInada – Espai per a la Llibertat d’Expressió. Serà una edició reformulada amb canvi d’espai i format, però no menys especial, que permetrà experimentar una varietat de sensacions amb els actes programats per a tots els públics al Teatre Auditori del Camp de Mart. I tot i que en un format més reduït, es mantenen les activitats prèvies a la festa major, que podeu consultar aquí.

La vinculació de Sant Magí amb Tarragona es remunta a inicis del segle IV dC. Diu la llegenda que Sant Magí fou un eremita que va viure durant 30 anys dins una cova a Sant Magí de la Brufaganya. Quan els soldats romans van anar a matar-lo, va donar un cop al terra amb el seu gaiato, i va fer néixer el riu Gaià. També diu la tradició que el sant va apagar la metxa que havia de fer esclatar la muralla de la ciutat durant la guerra del Francès. A la capella del Portal de Carro, s’hi conserva la metxa. A Tarragona se celebren festes al seu honor des de finals del segle XIX.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa